Święta są raz w roku i pamiętaj: możesz pozwolić sobie na zjedzenie większej ilości jedzenia – nie martw się, że w 3 dni przytyjesz, bo tak jak utrata kilogramów jest procesem długotrwałym – tak i przybieranie na wadze nie następuje tak szybko. “Lekkie święta” rozumiem jako takie, które obędą się bez kłopotów trawiennych i innych niespodzianek, które przeszkodzić mogą w spędzaniu świątecznego czasu z rodziną. Jest kilka sposobów, aby im zapobiec!
1. Pamiętaj, aby spożywać posiłki lekkostrawne, małe objętościowo, ale za to częste i pożywne.
Mimo, że to Święta, nikt nie mówi, że cały dzień musisz jeść tylko i wyłącznie świąteczne dania. Rozpoczynanie dnia od słodkiego ciasta tylko dlatego, że jest go dużo i nie chcesz, aby zostało na “po Świętach” to zły pomysł. Zacznij od pełnowartościowego śniadania, które jest najważniejszym posiłkiem dnia. Polecam śniadania białkowo-tłuszczowe, aby zapobiec skokom poziomu insuliny we krwi z rana!
2. W Wigilię się nie głodź! Bardzo dużo osób robi tak, że nie je nic przez cały dzień, aby “zostawić sobie miejsce” na kolację wigilijną. To błąd! Po pierwsze – jest duże ryzyko, że podczas kolacji rzucicie się na wszystko na raz, po drugie – możecie koncertowo rozregulować swój metabolizm…
3. Sięgaj po napary z ziół – są bardzo pomocne podczas Świąt
Napary z ziół mogą przynieść ulgę po obfitych, świątecznych posiłkach. podczas Świat. Pomoże mięta pieprzowa, dziurawiec zwyczajny, szałwia lekarska, koper włoski, melisa lekarska, kminek, mniszek lekarski, rumianek pospolity lub majeranek. Regulują one trawienie, działają przeciwbólowo, rozkurczowo i pomagają na wzdęcia. Zapobiegną także zaparciom. Kolację w czasie Świąt zjedz na 2 godziny przed snem, najlepiej niech to będą węglowodany o niskim indeksie glikemicznym (kasza, ryż brązowy, pieczywo pełnoziarniste ciemne).
4. Dużo pij!
Oczywiście nie mam na myśli “napojów wyskokowych”, a czystą… WODĘ 🙂 od razu po wstaniu wypij z samego rana szklankę ciepłej wody z cytryną – pobudzi do działania i usprawni przemianę materii – przygotuje organizm do pracy w ciągu dnia 🙂 zielona herbata poprawia trawienie, ale w aptekach są też inne herbatki, które łagodzą zgagę, wzdęcia oraz problemy z przewodem pokarmowym. Nie zapomnij o piciu wody przez cały dzień – organizm potrzebuje oczyszczenia, a picie wody mu to umożliwia. Jeśli chodzi o alkohol, nie musisz go zupełnie eliminować – to przecież Święta – jednak unikaj nadmiaru!
5. Dodawaj do potraw……takie składniki, jak natka pietruszki (działa oczyszczająco), imbir (wspomaga trawienie i przynosi ulgę przy wzdęciach), otręby (wspomagają trawienie, ponieważ zawierają błonnik), a także owocowe i warzywne surówki.
6. Unikaj panierowania mięsa.
Przygotowując świąteczne potrawy, najlepiej zrezygnuj z panierek z mąki, bułki tartej, płatków kukurydzianych, jajek itp. Dzięki nim – a także długiemu smażeniu, kaloryczność rośnie kilkakrotnie. Potrawy stają się też ciężej strawne.
7. Ruszaj się! Nie odkładaj na Nowy Rok postanowień typu: “zacznę chodzić na siłownię”, “będę się odchudzać”. Od Świąt do Sylwestra jest jeszcze kilka dni i podczas nich możesz już dużo zdziałać. Po kolacji wigilijnej idź z rodziną na spacer, w święta wybierz się na łyżwy. Zamiana windy na schody również sprawi, że będziesz czuł się dużo lżej. Aktywność fizyczna = dobre samopoczucie!
8. Unikaj głodówek! O tym już trochę pisałam, przy okazji kolacji wigilijnej. Nie tylko w ten dzień trzeba ich unikać. Głodówki często “kuszą” także po Świątecznym przejedzeniu – wtedy wydaje nam się, że “przecież zaraz Sylwester, a w Święta przytyłam milion kilo”. Nieprawda – nie tyje się w 3 dni, podobnie: nie chudnie się w krótkim czasie. Warto wtedy po prostu wrócić do codziennej, lekkostrawnej diety, a także wspomóc się koktajlami warzywnymi, które pomogą oczyścić organizm z toksyn.
9. Jedz z umiarem! Bardzo ważny punkt. Czy to podczas wigilijnej kolacji czy to w gościach. W trakcie Wigilii nie jedz od razu 10 pierogów – przecież masz jeszcze tyle potraw do spróbowania 🙂 zjedz jednego pieroga, kawałek ryby, mały kawałek ciasta. Między poszczególnymi potrawami rób przerwy – nie jedz wszystkiego na raz, dokładnie przeżywaj! Podczas Świąt również zwracaj uwagę na to, czy jesteś głodny. Przecież mamy hamulce i wiemy, kiedy czujemy się głodni i kiedy nasz organizm powinien dostać kolejną porcję jedzenia. Nie dajmy się łakomstwu i nie zwracajmy uwagi na to, że ciasto uśmiecha się do nas ze stołu i mówi “zjedz mnie, no zjedz”!
10. Lżejsze potrawy wigilijne.
Warto zadbać o to, aby potrawy wigilijne były nieco bardziej lekkostrawne Zamiast smażyć karpia w głębokim oleju, można go upiec – odtłuścimy go trochę w ten sposób. Zamiast śledzi w śmietanie, przygotuj je z jogurtem naturalnym. Pierogi jedz gotowane, nie oblewaj ich tłuszczem i nie okraszaj smażoną cebulką, a do ciast – zamiast cukru – dodawaj ksylitol lub erytrytol. Dodawaj też do potraw przyprawy przyspieszające przemianę materii: imbir, cynamon, a także zioła takie, jak majeranek, oregano, koper włoski czy bazylię.