Wiemy, że nie każdy uwielbia pieczenie czy gotowanie. I nie każdy musi to lubić – to zupełnie normalne! Dzisiaj post dla każdego, kto chciałby sobie nieco ułatwić pieczenie ciast i ciasteczek. Mamy dla Was kilka wskazówek, które pomogą Wam w tym!
- Sól wzmacnia smak! Dodaj szczyptę do każdego, które pieczesz
- Cukier waniliowy zrób sama. Nie musisz być skazana na kupne WANILINOWE podróby. Wystarczy, że po wydrążeniu ziarenek z laski wanilii, zasypiesz je cukrem w słoiczku – po kilku dniach będziesz mieć własny cukier waniliowy.
- Jeśli zabraknie ci bułki tartej do posypania tortownicy, zastąp ją wiórkami kokosowymi, kaszą manna, otrębami, kakao, rozdrobnionymi płatkami kukurydzianymi i drobno posiekanymi orzechami
- Przypalone mleko? Zagotuj je ponownie ze szczyptą soli! Uratujesz je 🙂
- Wstaw formę z ciastem w wilgotną ścierkę, jeśli ciasto nie chce od niej odejść
- Zanim wlejesz ciasto, natłuść blachę do pieczenia margaryną lub olejem, a następnie i oprósz tartą bułką lub kaszką manną (patrz: punkt 3.). Łatwiej wyjmiesz wyrób z formy. Możesz też wyłożyć całość papierem do pieczenia
- Mąkę, zwłaszcza do biszkoptu i ciasta kruchego, lepiej napowietrzyć, przesiewając ją z odrobiną soli przez sitko kuchenne do przecierania i przesiewania
- Aby rodzynki nie zatapiały się w cieście, oprósz je mąką
- Białko najlepiej ubija się w szklanym naczyniu