Dania Babci Zosi – gotowe dania z domowym składem

Kategoria: Jak czytać etykiety


W dzisiejszych czasach życie w ciągłym biegu i praca (w przypadku wielu ludzi na więcej, niż jeden etat) sprawiają, że często brakuje nam czasu na odpoczynek, na zabawy z dziećmi, a także przygotowywanie i celebrowanie posiłków. Obiad sam się jednak nie zrobi – i tutaj ratunkiem jest zrobienie na szybko czegoś, co nie wymaga godzin spędzonych w kuchni. Na szczęście producenci  wychodzą naprzeciw potrzebom współczesnego człowieka, wprowadzając na rynek dania gotowe lub „prawie gotowe”, które przygotowuje się w kilka minut. To jest dopiero wygoda! 

Dania gotowe, choć są na rynku od lat, do niedawna nie cieszyły się najlepszą sławą – kojarzyły się z chińskimi zupkami lub zupkami w plastikowych kubeczkach, gotowych do zalania wrzątkiem. Choć zupki z dodatkami nadal są na rynku i raczej długo nie znikną, to i tak od pewnego czasu można zauważyć duże zmiany w składach i postrzeganiu dań gotowych  – producenci zaczęli lepiej komponować składy zup oraz innych dań, a tzw. „gotowce” mają znacznie mniej dodatków – lub jak w przypadku marki Dania Babci Zosi, nie mają ich wcale.

Czym wyróżniają się Dania Babci Zosi?

Jak mówią producenci: „powstały z tęsknoty za naturalną, domową kuchnią”. Coś w tym jest – półki sklepowe są dziś przepełnione bardzo przetworzoną żywnością – i jeszcze wmawia się nam, że jest ona w porządku. Tradycyjne jedzenie to w dzisiejszych czasach prawdziwy skarb i bardzo cieszy mnie, że są producenci, którzy idą dalej w tę dobrą stronę. Jeśli dodamy, że składy są tak naturalne, że spokojnie mogą konkurować z domowymi, a zupy i dania pożywne i pełne składników odżywczych, to wyjdzie na to, że mamy produkt idealny. Co ja mówię – produkty, bo wybór oryginalnych smaków jest naprawdę duży.

– kasza gryczana biała z dynią, szpinakiem i cukinią

Pierwsze, co przykuło moją uwagę, to genialny dobór składników. Kasza gryczana to bogactwo witamin, składników mineralnych i błonnika. Dynia zawiera beta-karoten, silny przeciwutleniacz, który „wymiata” wolne rodniki z organizmu. Szpinak to także źródło beta-karotenu, ale też potasu, witaminy C czy kwasu foliowego. Słonecznik zawiera cenne nienasycone kwasy tłuszczowe, antyoksydanty i witaminy A,D, E i z grupy B. W składzie nie ma żadnych podejrzanych dodatków, cukru czy mąki. To w 100%  zdrowe, naturalne, danie, którego przygotowanie trwa max. 20 minut. 

Przyjrzyjmy się… zupom!

Na szczególną uwagę zasługują zupy Dania Babci Zosi. Są one świetnym rozwiązaniem nie tylko na domowy obiad (są bardzo sycące), ale także do zabrania w podróż – są lekkie, ponieważ ich bazą są suszone warzywa, które wystarczy zalać wodą – i mamy gotowe, pyszne, naturalne danie. Jeśli chodzi o suszenie, jest to jedna z najlepszych metod utrwalania warzyw – nie wpływa na utratę cennych  składników – przeciwnie, zachowuje ich znacznie więcej, niż np. mrożenie. W porównaniu do typowych gotowych zupek, nie ma tutaj chemicznych dodatków, maltodekstryny, wzmacniaczy smaku, a przede wszystkim cukru. To genialna opcja dla każdego, kto szuka dobrej, wartościowej zupy, którą szybko się przygotowuje.

Jarzynowa z dynią i cukinią zawiera głównie suszone ziemniaki, dynię, a także m.in. marchew i cukinię. Warto przyjrzeć się płatkom drożdżowym, które oprócz nadawania charakterystycznego smaku, są bogactwem witamin z grupy B – świetnie wpływają na włosy, przyspieszają ich wzrost, nadają połysk i poprawiają ich stan. Przyprawy takie, jak m.in. czosnek, pieprz cayenne czy kolendra mają działanie przeciwutleniające oraz wpływają na odporność.  W ofercie marki jest też krupnik, który nie ustępuje temu domowemu w żadnym stopniu – jest pyszny i naturalny. Pełny skład przedstawia się następująco: kasza jęczmienna perłowa (min. 45%), warzywa suszone (ziemniak, marchewka, cebula, pasternak, seler, czosnek, koperek, natka pietruszki), płatki drożdżowe, sól morska, cebula prażona (cebula, olej słonecznikowy), lubczyk, pieprz czarny, ziele angielskie. Sami widzicie – nie ma tu absolutnie nic, do czego można byłoby się przyczepić.

Jeśli szukacie pysznych, naturalnych, szybkich, ale i wartościowych dań, to Dania Babci Zosi na pewno spełnią Wasze oczekiwania i zadowolą każde wymagające podniebienie. Możecie je kupić w sklepie internetowym marki (tutaj), a od dzisiaj (4 czerwca) będą one także dostępne w sieciach Biedronka do wyczerpania zapasów. Kto pierwszy, ten lepszy! 

AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)


Strona internetowa: http://www.katsuumi.pl

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.