Skip to main content

Proszki do pieczenia

2021-07-12

Brak kategorii

Autor: Wałęka Agnieszka

Proszek do pieczenia to bardzo często stosowany produkt w kuchni – zwłaszcza przez miłośników ciast, ciasteczek i wszelkich wypieków.  Na co zwracać uwagę przy wyborze? Generalnie proszki do pieczenia z reguły mają dodatki – jeśli ktoś chciałby proszek bez dodatków, to niestety takiego nie znajdzie 🙂 Podstawowym jego składnikiem jest wodorowęglan sodu, czyli nic innego, jak soda oczyszczona. Wodorowęglan sodu […]

Proszek do pieczenia to bardzo często stosowany produkt w kuchni – zwłaszcza przez miłośników ciast, ciasteczek i wszelkich wypieków. 

Na co zwracać uwagę przy wyborze?

Generalnie proszki do pieczenia z reguły mają dodatki – jeśli ktoś chciałby proszek bez dodatków, to niestety takiego nie znajdzie 🙂 Podstawowym jego składnikiem jest wodorowęglan sodu, czyli nic innego, jak soda oczyszczona. Wodorowęglan sodu w temperaturze powyżej 60 stopni ulega rozpadowi, wytwarzając dużej ilości substancji gazowych, które spulchniają ciasto. Dzięki niemu ciasto jest puszyste i ma odpowiednią konsystencję.

Fosforany w proszku do pieczenia 

Część producentów dodaje do swoich proszków fosforany. Uważamy, że nie są one tutaj potrzebne, gdyż podstawową funkcję spulchniającą pełni właśnie soda oczyszczona (o neutralnym wpływie na zdrowie) i ona w zupełności by wystarczyła.
Tym bardziej, że wpływ fosforanów na zdrowie jest cały czas poddawany analizom. Mówi się na przykład o tym, że fosforany mogą być pożywką dla niepożądanych bakterii. Oczywiście, jest to dodatek dopuszczony do żywności (jak inne – w odpowiednich ilościach) – aczkolwiek jeśli mamy do wyboru proszek bez fosforanów oraz z nimi, lepiej wybrać ten niezawierający ich.

Bezglutenowy proszek do pieczenia

Ponieważ proszki do pieczenia często zawierają mąką pszenną, z oczywistych względów osoby chore na celiakię bądź nietolerujące glutenu nie mogą ich używać w kuchni. W sklepach dostępne są też bezglutenowe proszki do pieczenia, w których jako substancja antyzbrylająca używana jest skrobia kukurydziana, a nie mąka. 
Pamiętajcie, że zamiast proszku do pieczenia można stosować zwykłą sodę oczyszczoną, która przecież jest jego głównym składnikiem. Należy wtedy do ciasta dodać odrobinę soku z cytryny, kefiru lub maślanki – po to, aby uzyskać odpowiednią kwasowość, która zniweluje gorzkawy posmak wodorowęglanu sodu. 


AUTOR

Wałęka Agnieszka

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)

STRONA INTERNETOWA: http://www.katsuumi.pl



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Superfoods. Mała encyklopedia superpokarmów

45,90 zł


Piszemy Etykiety, Twoje kosmetyczne „zrób to sam”

44,00 zł


Dla Ciebie, Mamo

79,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy e-book „W pełnym słońcu”!

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2021