Produkty Dobra Kaloria – mini analiza

Kategoria: Bez kategorii


Od pewnego czasu pojawiają się na naszym blogu mini analizy kosmetyczne – po odbiorze widzimy, że Wam się podobają, dlatego postanowiłyśmy w podobny sposób analizować także serie spożywcze. Na pierwszy ogień idzie Dobra Kaloria – i jej bezmięsna seria.

Popyt na wegańskie jedzenie cały czas rośnie – wiele osób świadomie przechodzi na dietę bezmięsną. Pojawia się więc coraz więcej produktów spożywczych, które mają imitować mięso i służyć mniej-więcej podobnie w kuchni. Ja akurat, jako wegetarianka, nie jestem przekonana do takich wynalazków (można spokojnie się bez nich obejść) – ale warto sprawdzić, co siedzi w takich produktach.

Warto pamiętać, że tego typu produkty – które mają imitować funkcjonalnie mięso – muszą mieć odpowiednio skomponowany skład. I tak na przykład we wszystkich pojawia się teksturowane białko pszenne – ma nadać konsystencję, dodatkowo wzbogaca produkty w aminokwasy. Skrobia, mąki, olej czy błonnik też mają za zadanie nadać i utrzymać konsystencję. Nie odejmowałabym za nie oceny, bo mamy taką, a nie inną specyfikę produktów – muszą imitować coś innego i uwierzcie, że niełatwo zrobić „mięso” z „niemięsa” 🙂

Kiełbaski roślinne (oba rodzaje) na pierwszym miejscu w składzie mają boczniaka (super pomysł!), a dalej gluten pszenny. Gluten fajnie wpływa na konsystencję i strukturę, jednak tego typu produkty będą skreślone dla osób, które nie tolerują tego składnika, chorują na celiakię lub po prostu źle czują się po produktach z pszenicy. Pojawia się też sporo przypraw i wyżej wymienione skrobie, błonnik itp.

Produkty oceniłyśmy raczej pozytywnie, ale minusik dałyśmy za aromat dymu wędzarniczego (stosowany często właśnie w produkcji zwierzęcej), a także ekstrakt drożdżowy, pod którym producenci lubią ukrywać glutaminian sodu. Myślałyśmy, że będzie w nich więcej dodatków! Fajnie, że producent zastosował naturalne aromaty zamiast sztucznych (poza wspomnianim aromatem dymu wędzarniczego).

AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i nauczyciel matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)


Strona internetowa: http://www.katsuumi.pl

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.