Skip to main content

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez IJHARS w IV kwartale 2015 r.

2016-04-05

Aktualności

Autor: Kamila Kweczke

Ciekawi jesteście czy producenci są uczciwi czy może lubią nas okłamywać? Właśnie po to przeprowadzone są kontrole przez IJHARS, żeby sprawdzić czy produkty spełniają wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta. Kontrole dotyczyły jakości handlowej: wędlin typu wędzonka, konserw i wyrobów blokowych, wyrobów garmażeryjnych z nadzieniem (np. pierogów, […]

Ciekawi jesteście czy producenci są uczciwi czy może lubią nas okłamywać? Właśnie po to przeprowadzone są kontrole przez IJHARS, żeby sprawdzić czy produkty spełniają
wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowe wymagania zadeklarowane przez producenta.

Kontrole dotyczyły jakości handlowej:
  • wędlin typu wędzonka, konserw i wyrobów blokowych,
  • wyrobów garmażeryjnych z nadzieniem (np. pierogów, pyz), wyrobów z mięsa w sosach (np. pulpetów), gołąbków, flaków,
  • ryb mrożonych, konserw i marynat rybnych, owoców morza,
  • soków i nektarów jabłkowych oraz soków i nektarów cytrusowych (w tym soków bezpośrednio tłoczonych),
  • wyrobów winiarskich (w tym m.in. fermentowanych napojów winiarskich, win i win aromatyzowanych),
  • jaj.

Wyniki kontroli

Zazwyczaj producenci są uczciwi i nie ukrywają niczego przed nami. Jednak zdarzają się tacy, którzy nie dostosowali swoich etykiet do obowiązujących przepisów albo po prostu wprowadzają nas w błąd. Są tacy, którzy świadomie podają lepszy skład i do produkcji stosują gorsze surowce. Przykładowo zamiast mięsa używają MOM-u. Na szczęście nie są to zbyt częste praktyki, natomiast kontrole mają na celu ograniczenie takich praktyk.

Jakie nieprawidłowości dotyczące cech organoleptycznych i parametrów fizykochemicznych zostały wykryte?
  • niewłaściwa barwa i konsystencja – w przypadku przetworów mięsnych,
  • zastosowanie gatunku warzywa niezgodnego z deklaracją (tj. marchwi zamiast papryki – wychodzi oszczędność producenta) – w przypadku przetworów rybnych,
  • obecność w nadzieniu niedeklarowanej przyprawy, braku obecności deklarowanego sera twarogowego oraz niezgodnego z deklaracją wyglądu i smaku – w przypadku wyrobów garmażeryjnych (bo po co pisać całą prawdę, niech konsument uwierzy, że kupuje coś lepszego; jednak smak i tak prawdę powie),
  • niewłaściwy smak, zapach i klarowność – w przypadku fermentowanych napojów winiarskich,
  • obecność niedeklarowanych składników (np. surowców pochodzenia zwierzęcego, dodatków) i cząstek kości, zaniżonej zawartości mięsa oraz niezgodnej z deklaracją producenta zawartości wody, tłuszczu i białka – w przypadku przetworów mięsnych (dlatego wędliny warto kupować od zaufanych producentów i nie mam na myśli tych popularnych),

  • zaniżenia zawartości mięsa ryby i masy netto wyrobu, niewykrycia obecności DNA ryby deklarowanej w nazwie i składzie produktu, zawyżenia zawartości glazury – w przypadku przetworów rybnych,
  • obecności niedeklarowanego gatunku surowca mięsnego i MOM-u, braku obecności zadeklarowanego mięsa wołowego, zaniżenia zawartości składników mięsnych (mięsa, podrobów, kiełbasy) i nadzienia (farszu) w stosunku do deklaracji producenta – w przypadku wyrobów garmażeryjnych (tutaj ręce opadają, szkoda, że nie znamy nazw tych „wspaniałych” producentów),
  • zaniżenia zawartości soku w nektarach – w przypadku soków i nektarów (zaniżenie zawartości soku w nektarach to akurat pozytywna wiadomość),
  • niezgodnej z deklaracją producenta zawartości alkoholu etylowego, obecności niezadeklarowanego barwnika oraz zawartości siarczynów w produkcie, w oznakowaniu którego podano informację „nie zawiera siarczynów” – w przypadku wyrobów winiarskich.

Nieprawidłowości w zakresie znakowania:

Nazwa i rodzaj produktu, np.:

  • podanie nazwy nieadekwatnej do składu wyrobu gotowego, czyli nazwanie produktu zawierającego MOM „szynką” albo „blokiem mięsnym” wyrobu, który zawiera jedynie 3% wsadu mięsnego,
  • produkt z łososiem w nazwie i wykazie składników w rzeczywistości go nie zawierał (a to niespodzianka!),
  • podanie jedynie nazwy fantazyjnej (np. „Pierogi domowe”) uniemożliwiającej rozpoznanie rodzaju i właściwości produktu (to akurat bardzo częsty zabieg).

Skład, czyli najbardziej interesujący punkt dla wszystkich konsumentów, wykryto m. in.:

  • brak podania w wykazie składników wszystkich surowców użytych do produkcji (w tym alergenów, dodatków do żywności) przy jednoczesnym podaniu składników, których nie użyto w procesie produkcyjnym (np. sera twarogowego, śmietany, mięsa wołowego, ziół),
  • brak wyróżnienia nazwy składnika powodującego alergie lub reakcje nietolerancji za pomocą pisma wyraźnie odróżniającego ją od reszty wykazu składników (np. pszenicy, mleka, soi, jaj),
  • podanie sformułowania „100% naturalne” przy jednoczesnym stosowaniu dodatków (przeciwutleniacza, substancji konserwujących i zagęszczających),
  • podanie informacji „nie zawiera siarczynów”, podczas gdy ich zawartość stwierdzono na podstawie badań laboratoryjnych,
  • brak podania procentowej zawartości składnika występującego w nazwie środka spożywczego (np. wołowiny i mąki razowej w „pierogach razowych z wołowiną”),
  • podanie składników bez zachowania porządku malejącego według ich masy.

Pochodzenie, tj. podanie błędnej informacji odnośnie kraju pochodzenia surowców (np. „polskie warzywa”, podczas gdy faktycznie pochodziły one również z Chin, Hiszpanii i Peru).

Metody wytwarzania, m.in.:

  • podawanie określeń typu „tradycyjna”, „szlachecka”, „domowa receptura”, „babuni”, „po wiejsku” bez dowodów potwierdzających tradycyjne metody wytwarzania oraz przy jednoczesnym stosowaniu dodatków i przetworzonych surowców (np. teksturowanego białka sojowego w wędlinach),
  • brak zaznaczenia w nazwie wyrobu informacji dotyczących zastosowanych procesów technologicznych (np. pasteryzacji, wędzenia, mrożenia, pieczenia, pakowania w atmosferze ochronnej),
  • stosowanie szaty graficznej sugerującej chów wybiegowy dla jaj z chowu klatkowego.

Trwałości, m.in. wydłużenie o 7 dni okresu przydatności do spożycia jaj, chociaż przepisy jasno go określają jako 28 dni.

Szczególne właściwości, m.in.:

  • stosowanie w oznakowaniu soków informacji „bez konserwantów”, „bez dodatku cukru”, „nierozcieńczony wodą”, podczas gdy zgodnie z przepisami wszystkie soki mają takie
    same właściwości,
  • podanie na opakowaniu jaj informacji „szczególną jakość zawdzięczamy (…) ścisłemu nadzorowi weterynaryjnemu hodowli”, podczas gdy wszystkie fermy są nadzorowane
    przez Inspekcję Weterynaryjną,
  • nieczytelne oznakowanie, m.in. zbyt mały rozmiar czcionki, niewyraźny, wyblakły druk, umieszczenie nadruku na ilustracjach, niejasne skróty (np. b/s, n/patr).

Jak sami widzicie wykryto wiele nieprawidłowości, ale producenci zostali odpowiednio ukarani (chociaż kary są niższe niż zysk). W rezultacie IJHARS wydał m. in. 43 decyzje nakładające kary pieniężne na łączną kwotę 71,3 tys. zł i nałożyli 40 grzywien w drodze mandatów karnych na łączną kwotę niemal 8 tys. zł.

Cały dokument podsumowujący kontrolę znajdziesz tutaj – klik. Na stronie IJHARS znajdziesz również listę zafałszowanych produktów, ale nie była ona aktualizowana od kilku miesięcy 🙁


AUTOR

Kamila Kweczke

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Dla Ciebie, Mamo

69,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2022