Skip to main content

Czy jedzenie można drukować? Kilka słów o drukarkach do żywności

2017-04-05

Aktualności

Autor: Karolina Wieloch

W ostatnim czasie, obserwuje się powrót do łamania granic w tworzeniu żywności i łączeniu tradycyjnej kuchni z różnymi dyscyplinami. Najlepiej poznanym jak dotychczas przykładem jest kuchnia molekularna, tak chętnie propagowana przez restauracje. Jednak czy idealne dla oka, precyzyjne, a przy tym pyszne dania to domena tylko i wyłącznie zawodowych szefów kuchni? Obecnie, dzięki najnowszej technologii, […]

W ostatnim czasie, obserwuje się powrót do łamania granic w tworzeniu żywności i łączeniu tradycyjnej kuchni z różnymi dyscyplinami. Najlepiej poznanym jak dotychczas przykładem jest kuchnia molekularna, tak chętnie propagowana przez restauracje.


Jednak czy idealne dla oka, precyzyjne, a przy tym pyszne dania to domena tylko i wyłącznie zawodowych szefów kuchni? Obecnie, dzięki najnowszej technologii, każdy konsument ma możliwość samodzielnego przygotowania równie zachwycających posiłków. Poniżej kilka światowych inspiracji z drukarką 3D do żywności w roli główniej.

Drukarka łakoci Foodini – Bocusini

Główne założenie to dosłownie „drukowanie” jedzenia ze świeżych składników. Urządzenie pozwala na przygotowywanie wyrobów cukierniczych na różne okazje. To świetny pomysł na zaskoczenie przyjaciół na domowych przyjęciach czy przygotowanie prezentu dla znajomych. Możliwości urządzenia są bardzo szerokie. Samodzielnie, np. z marcepanu czy masy cukrowej można wykonać podobizny ludzkich twarzy 3d na ciasto urodzinowe czy figurki młodych na tort weselny. To również świetny pomysł na kreatywne i smaczne spędzanie czasu wspólnie z dziećmi.

Drukarka pizzy Bee-Hex

To start-up, który na rozwój swojego pomysłu otrzymał aż 1 mln $ ! Sam pomysł przedsięwzięcia narodził się z projektu dla NASA, którego założeniem było ułatwienie przygotowywania żywności przez astronautów. Firma dostosowała jednak koncepcję do rynku komercyjnego, a nawet nawiązała współpracę z kuchnią Pasquale Cozzolino, kucharza znanego z utraty wagi na diecie składającej się wyłącznie z pizzy. W dłuższej perspektywie, BeeHex dąży do tworzenia produktów, które umożliwiają drukowanie spersonalizowanych przekąsek i posiłków, które mają być drukowane na miejscu. Aktualnie, Pizza Printer jest w stanie utworzyć ciasto, kształtem przypominające ulubioną postać z kreskówki, także w wersji bezglutenowej dla osób z alergiami. Cały proces „wydruku” jednej pizzy zajmuje niecałe 5 min. Urządzenie po raz pierwszy zostało zaprezentowane na Food love Tech, w czerwcu, ubiegłego roku. Któż z Was chciałby mieć podobne w domu?

Drukarka żelek Magic Candy Factory w  Dubaju

To raj dla miłośników kolorowych słodyczy! Stworzenie spersonalizowanego cukierka czy żelek zajmuje tylko kilka minut. Fabryka to sieć niemieckich cukierni Katjes, której częścią jest też znana kawiarnia w Berlinie słynąca z pierwszej tego typu drukarki 3d – gum do żucia.  Urządzenie do żelek jest w stanie wytwarzać wszystkie rodzaje słodyczy np. w wersji wegańskiej, bezglutenowej, czy na aromatyzowanych przecierach owocowych, takich jak mango, maliny, czarna porzeczka i truskawki. Można także wydrukować prosty, jadalny arkusz papieru do zapakowania cukierków, z personalizowaną dedykacją bądź życzeniami.

Drukarka pokarmów rozdrobnionych Biozoon

To świetne rozwiązanie dla seniorów, którzy muszą jeść rozdrobnione posiłki. Pokarm zachowuje swoje właściwości, a przy tym wygląda zachęcająco. Ponadto to również alternatywa dla koktajli spożywanych przez sportowców.

Bibliografia:

1. Bocusini, http://www.bocusini.com/
2. Claudine Co, 2016, How I lost nearly 100 pounds eating pizza
http://nypost.com/2016/01/27/how-i-lost-nearly-100-pounds-eating-pizza/
3. Anjan Contractor, Jordan French, Ben Feltner, Jay Ives, BeeHex at Food Loves Tech 2016,2016, http://beehex.com/
4. Karen Lo, 2016,  Magic Candy Factory’ in Dubai Lets You Print Out 3D Candy on Demand
http://www.thedailymeal.com/travel/magic-candy-factory-dubai-lets-you-print-out-3d-candy-demand/030116
5. Seneopro,  http://biozoon.de/en/

AUTOR

Karolina Wieloch

Magister inżynier kształtowania jakości produktów spożywczych, specjalista ds. jakości żywności, z zamiłowania mikrobiolog. W wolnych chwilach trendhunterka poszukująca nowinek produktowych i technologicznych ze świata żywności. Nigdy nie przechodzi obojętnie obok białej bąbolady, skubańca na wiśniach i karaoke :) prowadzi bloga o trendach w żywności http://www.foodiq.pl

STRONA INTERNETOWA:



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

NowośćPromocja

BLACK FRIDAY: Zestaw ebooków – spożywczy

158,70 zł49,00 zł


NowośćPromocja

BLACK FRIDAY: Zestaw e-booków – kosmetyczny

153,80 zł49,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Superfoods. Mała encyklopedia superpokarmów

45,90 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się do newslettera i odbierz darmowy e-book dla dziecka i rodzica na temat drugiego śniadania!

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2021