Edukacja żywieniowa krokiem do przodu w walce z otyłością

Kategoria: Aktualności

Według danych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie już 22,3% uczniów szkół podstawowych i gimnazjów ma nadwagę lub jest otyłych, z czego najwięcej w województwie mazowieckim (32%), łódzkim (29,8%), lubelskim (24,6%), zachodniopomorskim (23,9%) oraz dolnośląskim i opolskim (23,8%). Aby walczyć ze stalą rosnącą liczbą otyłych dzieci trzeba zacząć edukować społeczeństwo. Uważam, że wiedza żywieniowa jest bardzo ważna i powinno się uczyć dzieci od najmlodszych lat o tym jak ważne jest to, co jemy. W związku z tym z radością przeczytałam, że odbyły się warsztaty „ABC Zdrowego Żywienia” w maju i czerwcu w kilku miastach (np. Wrocławiu, Krakowie i Warszawie). Pierwsze warsztaty zostały zorganizowane dla dzieci i młodzieży. W kolejnych, we wrześniu, będą uczestniczyć seniorzy. Dlatego może jeśli jesteś seniorem albo Twój tata/mama/babcia/dziadek/sąsiadka ma 65 lat i interesuje się odżywianiem to koniecznie musisz jej/mu/im o tym powiedzieć! Warsztaty odbywają się w blokach tematycznych:

  • kulinarny – w trakcie zajęć można poznać zasady prawidłowej obróbki kulinarnej, a także sposoby ograniczania wybranych składników np. soli, tłuszczu, cukru, tak by potrawy nie straciły swoich walorów smakowych,
  • higieniczny – uczestnicząc w nich poznasz niewidoczny świat mikroorganizmów: zarówno „dobrych”, które wykorzystywane są do produkcji żywności oraz działają korzystnie na organizm człowieka, tzw. probiotyki, a także tych „złych”, które odpowiedzialne są za psucie się artykułów spożywczych, czy też powodują choroby.
  • dietetyczny – podczas tych zajęć dowiesz się czym różni się dieta lecznicza czy alternatywna od zwyczajowego sposobu żywienia,
  • żywieniowy – te zajęcia pomogą w kształtowaniu prawidłowych nawyków żywieniowych, które są niezbędne w utrzymaniu zdrowia, aktywnego stylu życia i zapobieganiu chorobom,
  • sensoryczno-konsumencki – w trakcie zajęć dowiesz się jaką rolę odgrywają zmysły w procesie wyboru produktów spożywczych i prawidłowym odżywianiu, poćwiczysz również umiejętność świadomego korzystania z informacji zawartych na etykietach produktów spożywczych.

  Więcej informacji znajdziesz tutaj: http://abczywienia.pl/program-abc-zdrowego-zywienia/

AUTOR

Kamila

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

Brak komentarzy
Skomentuj

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.