Lipiec 2015

Kategoria: Dodatki do żywności , Porady

Fosforany – wpływ na zdrowie

Fosforany dozwolone do stosowania w produkcji żywności: E 338 kwas fosforowy E 339 fosforany sodu E 340 fosforany potasu E [...]

Czytaj dalej

Kategoria: Dodatki do żywności , Porady

Ekstrakt słodowy i słód

Słód i ekstrakt słodowy powstają ze zbóż, np. pszenicy albo jęczmienia. Proces technologiczny ekstraktu słodowego z pszenicy rozpoczyna się od otrzymania [...]

Czytaj dalej

Kategoria: Aktualności

Wyniki kontroli przeprowadzonych przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w I kwartale 2015 r.

W I kwartale 2015 r. Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrole w zakresie jakości handlowej m.in.: serów (podpuszczkowych, pleśniowych, kozich, [...]

Czytaj dalej

Kategoria: Aktualności

Edukacja żywieniowa krokiem do przodu w walce z otyłością

Według danych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie już 22,3% uczniów szkół podstawowych i gimnazjów ma nadwagę lub jest [...]

Czytaj dalej

Kategoria: Dodatki do żywności

Mączka chleba świętojańskiego, czyli nie takie złe „E” jak je malują

Mączka chleba świętojańskiego (inaczej karob, guma karobowa) jest mielonym bielmem nasion drzewa o nazwie szarańczyn strąkowy (Ceratonia siliqua). Roślina uprawiana jest [...]

Czytaj dalej

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.