Koszenila/karminy (e 120)

Informacje o składniku

Jest naturalnym barwnikiem pochodzenia zwierzęcego. Koszenila produkowana jest z odpowiednio przygotowanych owadów zwanymi czerwcami. Jest przez to nieodpowiednia dla wegetarian i zakazana przez niektóre religie. Koszenila może zawierać zanieczyszczenia w preparacie barwnika, przez co może wywołać u nielicznej grupy osób wstrząs anafilaktyczny i alergie. Sam kwas karminowy nie jest niebezpieczny dla zdrowia.

Grupa

Barwniki

Funkcja

Barwi na czerwono.

W trosce o Twoje zdrowie

Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.