Azotyn sodu (e 250)

Informacje o składniku

Jest dodawany do przetworów mięsnych i wyrobów garmażeryjnych w postaci mieszanki peklującej, w celu zabezpieczenia przed rozwojem bakterii beztlenowych. Jednak nadmierne pobranie azotynów może prowadzić do methemoglobinemii. Najbardziej narażone są niemowlęta. Nie należy ogrzewać peklowanych przetworów mięsnych, ponieważ w temperaturze powyżej 150°C powstają rakotwórcze nitrozoaminy. Przeprowadzono próby zastąpienia azotynów innymi substancjami, które hamowałyby wzrost Clostridium botulinum lub wytwarzanie toksyny botulinowej, jednak azotyny pozostają jedynym skutecznym środkiem.

Grupa

Konserwant

Funkcja

Przedłuża okres przydatności środków spożywczych do spożycia poprzez ochronę przed zepsuciem spowodowanym obecnością mikroorganizmów lub chroni przed wzrostem mikroorganizmów patogennych.

W trosce o Twoje zdrowie



Ta witryna korzysta z plików cookies w celu realizacji usług zgodnie z polityką plików cookies.