Batoniki zbożowe - kolejny mit zdrowego odżywiania? - Czytamy EtykietyCzytamy Etykiety
czytamyedtykiety.pl żywność

Batoniki zbożowe – kolejny mit zdrowego odżywiania?

Dodano: 20 Lutego 2018 Przez: Kamila Kweczke
kategoria: Porównanie produktów

batoniki zbozowe

batony3

batony4

batony5

Trochę wspomnień

Kiedyś myślałam, że batoniki zbożowe są zdrową przekąską. Bardzo mi smakowały i chętnie je kupowałam. Wydawało mi się, że są one lepszym rozwiązaniem niż batony takie jak Snickers, Mars czy Kinder Bueno. Chociaż domyślałam się, że nie do końca są one dobre to nie chciałam w to wierzyć. Dlatego rozumiem doskonale postawę wielu osób, które nie chcą czytać etykiet ani porzucić swoich nawyków żywieniowych. Każdy z nas ma prawo wyboru, ale niektórzy zapominają jak wybory żywieniowe mogą wpłynąć na zdrowie. Dlatego chcę Wam pokazać jak wiele produktów kryje w sobie ogromne ilości cukrów. I tak właśnie jest w przypadku batoników zbożowych.

Grafika poniżej pokazuje jak słodkie są batoniki zbożowe. Natomiast batony takie jak Snickers, Mars, KitKat zawierają więcej cukrów w porcji, ale wafelki mają porównywalną ilość cukrów. Przykładowo:

  • Grześki w czekoladzie (36 g) – 12 g
  • Princessa mleczna (37 g) – 15,5 g
  • Prince Polo classic (35 g) – 13,5 g
  • Góralki mleczne (50 g) – 19,5 g

Dla jasności – nie polecam ani batoników, ani wafelków. Chciałam tylko pokazać, że batoniki zbożowe są jak inne słodycze i zawierają podobną ilość cukrów. I tak naprawdę są to tylko zbędne w naszej diecie produkty. W innym wpisie (klik) przedstawiłam zamienniki popularnych słodyczy. Oczywiście wiem, że wielu osobom one nie pasują i nie zamienią swojego ulubionego batona na żaden inny.

batoniki_zbozowe

Dlaczego batoniki zbożowe nie są zdrową przekąską?

Jak już wspomniałam wcześniej, zawierają one sporo cukru. Wszystko przez to, że często składają się głównie np. z syropu glukozowego. I przy okazji chciałam Wam przypomnieć, że cukier niejedno ma imię (klik). Cukrem jest także ekstrakt słodowy jęczmienny, fruktoza, syrop cukru inwertowanego, melasa, zagęszczone soki. Dlatego musicie być czujni podczas zakupów!

Na grafice przedstawione zostały tylko przykładowe batony zbożowe, ale niektóre zawierają jeszcze więcej cukrów, np. Bakalland Ba! 5 bakalii- 19 g cukrów. Wszystko zależy od wersji smakowej.

Składniki zbożowe stanowią mniej więcej 20-30% produktu. Do tego różne dodatki – orzechy, owoce suszone. I to właśnie owoce suszone są dodatkowo posłodzone i nasmarowane tłuszczem. Czyli kolejne zbędne kalorie

Batoniki zbożowe również często są oblane polewą czekoladową, która zawiera utwardzone tłuszcze roślinne. Spożywanie dużych ilości tych utwardzonych kwasów tłuszczowych zwiększa ryzyko wystąpienia m. in. otyłości brzusznej, cukrzycy typu II, miażdżycy, chorób serca.

Podsumowując, skład batoników zbożowych pozostawia wiele do życzenia. Emulgatory, aromaty, kilka substancji słodzących, utwardzone tłuszcze roślinne. Tym wpisem chciałam Wam uświadomić, że batoniki zbożowe wcale nie są zdrową przekąską. Powinniśmy je traktować jak deser. Jednakże najlepszym rozwiązaniem będzie ograniczenie sklepowych i popularnych słodyczy. Na szczęście pojawiły się w sklepach zdrowsze batony, które nie zawierają dodatku cukrów. Składają się one z orzechów i owoców suszonych (np. klik). W sprzedaży są również batoniki z dodatkiem warzyw (np. klik).

Innym rozwiązaniem są domowe batoniki – np. owsiane (klik). W sklepach zwracajcie też uwagę na owocowe batoniki – wiele z nich, mimo zachęcającego, pięknego opakowania, ma fatalny skład i niewiele wspólnego z owocami – przykład znajdziecie poniżej:

frutica

 Kryteria oceny

Czym się kierowałam podczas oceniania batoników? Kryteria poniżej:

  • pozytywną ocenę otrzymały batoniki z rewelacyjnym składem. Większość z nich nie zawiera dodatku cukru (w przeróżnych postaciach) i te polecam najbardziej. Jednak kilka batoników z dodatkiem miodu czy też cukru otrzymało ocenę pozytywną z minusem. I na te można sobie pozwolić od czasu do czasu. Jednak lepszym wyborem są te BEZCUKROWE.
  • neutralną ocenę otrzymały batoniki przeciętne, czyli takie ze zbędnymi składnikami. Uważam, że jest tyle rewelacyjnych batonów, że lepiej skupić się na tych pozytywnych.
  • negatywną ocenę otrzymały batoniki z kiepskim składem – zawierające wysoką ilość cukrów. Tych w ogóle nie kupujcie!

O Autorze

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: