Skip to main content

Skórka pomarańczowa do wypieków – porównanie

2019-11-26

Porównanie produktów

Autor: Agnieszka W.

Powoli zaczynamy przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia – w tym celu zadałyśmy Wam niedawno pytanie dotyczące świątecznych zestawień. Część wymienionych przez Was już jest na naszym blogu (będziemy je aktualizować), a te, których nie ma, postaramy się zrobić. Tak, wiemy, jest jeszcze wcześnie – ale uwierzcie nam, że przygotowanie kolejnych porównań jest dość mocno czasochłonne. […]

Powoli zaczynamy przygotowania do Świąt Bożego Narodzenia – w tym celu zadałyśmy Wam niedawno pytanie dotyczące świątecznych zestawień. Część wymienionych przez Was już jest na naszym blogu (będziemy je aktualizować), a te, których nie ma, postaramy się zrobić. Tak, wiemy, jest jeszcze wcześnie – ale uwierzcie nam, że przygotowanie kolejnych porównań jest dość mocno czasochłonne. Dzisiaj przedstawiamy zestawienie skórek pomarańczowych do wypieków.


Powiecie: “a tam, taki tam jeden niewielki dodatek do dekoracji, kto by tam patrzył na skład”. A ja Wam powiem, z własnych obserwacji, że jest to jeden z tych dodatków, które dzieciaki uwielbiają i przy którym mówią mamie przy pieczeniu: “maaamooo dosyp jeszcze trochę”, po czym finalnie wybierają ten kawałek ciasta, który skórki ma najwięcej. Ja też w dzieciństwie tak robiłam 🙂

Składy skóki pomarańczowej są bardzo różne. Należy nadmienić, że można znaleźć w sprzedaży skórkę krojoną (jednak udało nam się znaleźć tylko jedną – Kotanyi) oraz kandyzowaną – tych było znacznie więcej. Jak możecie się domyślić, suszona jest znacznie lepszą opcją – nie zawiera żadnych dodatków. Natomiast w kandyzowanej znalazły się takie “cuda”, jak:

  • cukier
  • syrop glukozowy kukurydziany
  • syrop glukozowy
  • syrop glukozowo-fruktozowy (ten pojawiał się najczęściej)
  • kwas cytrynowy
  • sorbinian potasu (konserwant)
  • dwutlenek siarki (konserwant)

Oprócz tego, do niektórych dodano sól – nie do końca rozumiem sens dodawania tutaj soli, bo jednak wyrób końcowy ma być bardzo słodki. Być może ma w jakiś sposób dodatkowo zakonserwować całość.

Jak możecie zauważyć, niektóre skórki pomarańczowe są ekologiczne. Dodano w nich m.in. EKOLOGICZNY SYROP GLUKOZOWY (nie ma gwiazdek przy każdym składniku z osobna, ponieważ dla wygody i lepszej widoczności na grafice dałam je przy nazwach firmy). Trochę nas rozbawił ten eko syrop – myślicie, że jest on w czymś lepszy, niż zwykły syrop glukozowy? W niczym. Jedynie w pochodzeniu, bo ogólnie organizm każdy traktuje tak samo. Najlepiej wybierać krojoną skórkę bez dodatków – lub pokroić i UMYĆ (!) ją w domu samemu.


AUTOR

Agnieszka W.

Agnieszka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :)



OPINIE ()

UDOSTĘPNIJ

0 / 420


Przeczytaj inne artykuły

Zobacz Wszystkie

E-booki

Korzystaj wtedy, kiedy potrzebujesz – na komputerze, tablecie czy telefonie.

Promocja

Mniejsożercy – czyli jak zdrowo ograniczyć mięso

49,00 zł34,00 zł


Włos Ci z głowy nie spadnie

59,00 zł


Zdrowe Drugie Śniadanie

45,00 zł


Za Słodko!

65,00 zł


Bądźmy w stałym kontakcie!

Zapisz się na newsletter i odbierz darmowy prezent w postaci e-booka "Drugie śniadanie do szkoły i pracy".

Zawsze jesteś na bieżąco z nowymi artykułami

Wiesz, co dzieje się w świecie etykiet

Masz stały dostęp do naszych porad

Popularne kategorie

Czytamy Etykiety © 2024