Klasyczna i najprostsza frittata zawiera zaledwie kilka składników – jajka, sól, pieprz, oliwę oraz sery: parmigiano reggiano i pecorino. Tak naprawdę składniki frittaty zależą tylko i wyłącznie od Twojej wyobraźni.
Nasze dodatki do fritatty to szpinak, suszone pomidory, natka pietruszki i kozi ser. Takie danie jest idealne na śniadanie, kolację i na wynos do szkoły albo pracy. Jeśli pominiesz dodatek soli to również Twoje małe dziecko może je zjeść. Świetnie nadadzą się również na imprezę :)
Składniki:
- jajka, "1" lub "0" – 10 szt.
- mleko 2% – 150 ml
- świeży szpinak – 250 g
- oliwa z oliwek – 2 łyżki
- czosnek – 1 ząbek
- suszone pomidory – 2 łyżki
- ser kozi – 50 g
- natka pietruszki – 1 pęczek
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Na łyżce rozgrzanej oliwy zeszklij posiekany czosnek z solą, dodaj szpinak i smaż do odparowania wody.
- Jajka ubij z mlekiem, solą i pieprzem.
- Dodaj porwaną natkę pietruszki, posiekane suszone pomidory, połowę pokrojonego w kostkę koziego sera i szpinak. Wymieszaj.
- Foremki wyłóż papilotkami, wypełnij masą. Posyp resztą koziego sera.
- Zapiekaj w temperaturze 180°C przez około 15-20 minut.
https://youtu.be/1-3tWEyoeCk