Zaloguj przez Facebooka
czytamyedtykiety.pl żywność

O właściwościach żurawiny

Dodano: 8 Listopada 2016 Przez: Agnieszka Wałęka
kategoria: Porównanie produktów, Zdrowie
Medycyna niekonwencjonalna od bardzo dawna wykorzystuje rośliny w profilaktyce (a nawet leczeniu) chorób. Niestety mamy czasy, w których reklama sprawia, że ślepo ufamy lekom nawet, jeśli w składzie ma to, co naturalnie znajduje się w przyrodzie… Natura daje nam naprawdę wiele. Kilkaset lat temu przecież nie było tabletek, kapsułek, syropów, antybiotyków – a ludzie żyli i mieli się dobrze. Właściwie instynktownie wykorzystywali zioła i inne rośliny w celach leczniczych. Do grupy takich roślin z całą pewnością należy żurawina. Czy wiecie, że łacińska nazwa żurawiny (Vaccinum) oznacza „szczepionkę”? Dlaczego warto ją jeść?

1. W słowiańskiej medycynie ludowej żurawinę stosowano jako środek leczniczy przy reumatyzmie i zapaleniach śluzówki jamy ustnej.
2. Używana była także przy anginie, problemach żołądkowo-jelitowych, przeziębieniach i  bólach głowy spowodowanych np. zaczadzeniem.
3. Żurawina łagodzi bóle miesiączkowe.
4. Jest niezastąpiona przy infekcjach dróg moczowych – zarówno w profilaktyce jak i leczeniu.  Odpowiedzialne są za to przeciwutleniacze – procyjanidyny, które uniemożliwiają przyczepianie się bakterii (w tym m.in. E.coli) do nabłonka dróg moczowych i pęcherza, przez co hamowany jest ich rozwój.
5. Żurawinę wykorzystuje się także w profilaktyce chorób zębów i przyzębia. Tutaj znowu „działają” antyoksydanty – wpływają na zmianę kształtu komórek bakteryjnych, uniemożliwiając ich przyleganie do powierzchni szkliwa i dziąseł. Zmniejsza się ilość bakterii w jamie ustnej, a więc spada ryzyko próchnicy i stanów zapalnych.
6. Badania sugerują, że związki aktywne zawarte w owocach żurawiny mogą spowalniać podziały komórek nowotworowych, a także powodować ich śmierć i wzmacniać efekty chemioterapii.
7. Żurawina jest bogata w związki flawonoidowe, które wykazują prozdrowotny wpływ na serce i układ krążenia. Zmniejszają m.in. ryzyko choroby wieńcowej, obniżają ciśnienie krwi i zwiększają poziom „dobrego” cholesterolu HDL.
8. Żurawina wspomaga również przemianę materii.
9. Wpływa pozytywnie na funkcje układu pokarmowego – wspomaga trawienie dzięki zawartości błonnika, obniża również ryzyko wrzodów żołądka i dwunastnicy.
10. Składniki zawarte w żurawinie wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn. Żurawina ma też działanie antybakteryjne, a także grzybobójcze.
11. Wykazuje działanie przeciwstarzeniowe i zapobiega powstawaniu zmarszczek – zawiera bowiem witaminy C i E, które pobudzają syntezę elastyny i kolagenu – związków, które odpowiedzialne są za elastyczność i sprężystość skóry.
12. Żurawina wpływa pozytywnie na układ nerwowy i funkcjonowanie mózgu – wspomaga procesy myślowe i koncentrację. Hamuje też rozwój choroby Alzheimera i Parkinsona
13. Żurawina jest bardzo dobrym źródłem minerałów – sodu, fosforu, potasu, wapnia, magnezu i żelaza – a także związków fenolowych (również mają działanie przeciwutleniające).

Wybierając suszoną żurawinę w sklepie, zwróćcie uwagę na zawartość cukru. Bardzo rzadko można niestety znaleźć żurawinę niesłodzoną (jest ona dużo droższa, najczęściej dostępna w sklepach internetowych), dlatego wybierajcie te, które cukru mają jak najmniej. Powyżej znajdziecie nasze zestawienie – według rosnącej zawartości cukru.

O Autorze

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i korepetytor prywatny matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :) Prowadzi bloga http://www.katsuumi.pl/

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: