czytamyedtykiety.pl żywność
Aplikacja Czytamy Etykiety

Zestawienie lodów truskawkowych i kilka słów o gumie guar

Dodano: 8 Sierpnia 2017 Przez: Kamila Kweczke
kategoria: Dodatki do żywności, Porównanie produktów

Po lodach śmietankowych, czekoladowych, sorbetach i rożkach pora na lody truskawkowe. Kryteria oceny będą podobne, a na pozytywną niestety tylko jedne lody zasługują. Tym razem inny producent niż w pozostałych wersjach smakowych 🙂


Kryteria oceny

W przypadku lodów truskawkowych istotna jest ilość truskawek. Jak się możecie domyślić – im więcej, tym lepiej. Ilość ta jest bardzo różna – od ponad 20% do 0,3%. Dlatego koniecznie sprawdźcie czy kupujecie lody truskawkowe czy o smaku truskawkowym z minimalnym dodatkiem soku truskawkowego. Kolejna sprawa to dodatki do żywności. Starajcie się unikać tych, które zawierają karagen (dlaczego? klik). W tym zestawieniu po raz kolejny zaznaczyłam dodatki do żywności, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie. Może w ten sposób powolutku zaczniecie zauważać, że są różne „E” i nie wszystkie są takie złe. Oczywiście jestem za tym, żeby produkt zawierał jak najmniej dodatków do żywności i był jak najmniej przetworzony. Jednak nie wszystkie „E” należy demonizować. Czym się kierowałam przy ocenie produktów?

  • ocena pozytywna – otrzymał ją tylko jeden produkt, który zawiera wysoką ilość truskawek i ma domowy skład. Niestety cena tych lodów jest wysoka, ale warto spróbować jak smakują sklepowe lody z domowym składem.
  • ocena neutralna – dla lodów z wysoką ilością truskawek i z dodatkami do żywności. Niektóre z nich mają naprawdę niezłe składy i dałabym im duże plusy. Mowa o lodach Grycan, Movenpick, Ballino (z Lidla), Zielona Budka.
  • ocena negatywna – dla lodów z niską ilością truskawek i wysoką ilością dodatków do żywności.

które lody truskawkowe warto kupić

Guma guar

Guma guar (E 412) zaliczana jest do rozpuszczalnej frakcji błonnika. Stosowana jest jako środek wiążący wodę, podwyższający lepkość i stabilizujący. Do produktów spożywczych guma guar dodawana jest w  celu ułatwienia żelowania, zagęszczania, stabilizowania i  emulgowania, najczęściej w  dawce ok. 1 g/100 g. Wyroby z udziałem guaru to m.in. lody, napoje, puddingi, żelki, jogurty smakowe, sery topione, majonezy, keczupy, musztardy, sosy, przetwory mięsne, pieczywo, ciastka i wyroby cukiernicze. Dzięki gumie guar lody stają się bardziej kremowe.

Wpływ na zdrowie:

  • wiele badań klinicznych wskazuje na redukcję poposiłkową insulinemii po spożyciu guaru.
  • w  licznych badaniach stwierdzono, że guma guar wpływa na obniżanie poziomu cholesterolu. Jednak korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 10 g gumy guar dziennie – oczywiście nie uda Wam się zjeść takich ilości razem z wyrobami zawierającymi E 412.
  • ma także właściwości prebiotyczne, ponieważ powoduje zwiększenie zawartości krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, bakterii mlekowych i  Bifidobacteria w  jelicie grubym.
  • redukuje stany zapalne układu trawiennego.
  • pozwala kontrolować masę ciała, hamuje apetyt i  wspiera odchudzanie.

Oczywiście nie oczekujcie takich efektów po spożyciu lodów z gumą guar. Musielibyście spożyć jej o wiele więcej. Jednak oznacza to, że nie musicie się obawiać jej negatywnego wpływu na zdrowie.

 

 

O Autorze

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: