czytamyedtykiety.pl żywność

Zające z czekolady mlecznej

Dodano: 26 Marca 2018 Przez: Agnieszka Wałęka
kategoria: Porównanie produktów

Zając to symbol Wielkanocy, a czekoladowe zajączki są obowiązkowym elementem paczki ze świątecznymi prezentami – również dla najmłodszych. Warto wybrać takie, które będą nie tylko smaczne, ale też będą mieć wysoką jakość. Przyjrzymy się dzisiaj zajączkom z czekolady mlecznej!


Zwróćcie uwagę, że świąteczne figurki zazwyczaj owinięte są złotkiem tak, aby zakryć listę składników – celowo czy nie, odczytanie często graniczy z cudem. Na szczęście stoimy na straży (my i nasza aplikacja, która niebawem zostanie wyposażona w zupełnie nowe funkcje!).

Unikajcie figurek, które mają w składzie E 476, czyli polirycynoloeinian poliglicerolu – jest to zbędny emulgator, bo o ile lecytynę sojową można zrozumieć (dodaje się ją do większości czekolad), o tyle drugi emulgator jest zupełnie zbędny. Emulgatory mają za zadanie utrzymać strukturę mieszaniny poszczególnych składników i zapobiec ich rozwarstwianiu – ich dodatek jest uzasadniony, ale w rozsądnej ilości. Ja jednak, robiąc praktyki w fabryce czekolady, widziałam w jaki sposób „manipuluje się skład” emulgatorami, aby np. ograniczyć dodatek tłuszczu kakaowego. Do niektórych mas czekoladowych (przeznaczonych dla niektórych „koncernów czekoladowych”) dodawało się ich znacznie więcej, niż powinno – i wtedy też można było dodać mniej tłuszczu kakaowego, który jest drogim surowcem. Dzięki temu firmy mają oszczędność, a konsumenci… Mniej atrakcyjne smakowo produkty.

Poza tym długoterminowe badania pod kątem szkodliwość E 476 z udziałem zwierząt wykazały powiększenie ich wątroby oraz nerek (przy dawkach 5 i 10%), jednak zostało to wytłumaczone jako odpowiedź na zwiększone obciążenie tych organów. Należy wziąć poprawkę na to, że zostały one przeprowadzone w latach 60. i 70. ubiegłego wieku i uważam, że powinno się je uaktualnić… Aby uniknąć obaw, bezpieczniej jest wybrać figurkę bez tego dodatku.

O Autorze

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i korepetytor prywatny matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :) Prowadzi bloga http://www.katsuumi.pl/

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: