czytamyedtykiety.pl żywność
Aplikacja Czytamy Etykiety

Wybierz serum z witaminą C

Dodano: 6 Grudnia 2016 Przez: Beata
kategoria: Kosmetyki, Porównywania Produktów - kosmetyki
Sera z witaminą C cieszą się ogromną popularnością podczas jesienno-zimowej pielęgnacji. Ich główny składnik powoduje, iż skóra staje się rozświetlona, a przebarwienia mniej widoczne.

Co w trawie piszczy, czyli dobre składniki oraz te, na które powinno zwrócić się szczególną uwagę

Produkty tego typu powinny zawierać kwas L-askorbinowy (czyli witaminę C), który odpowiedzialny jest za dobroczynne właściwości kosmetyku. Związek ten po rozpuszczeniu w wodzie staje się wrażliwy na różne czynniki zewnętrzne, m.in. na temperaturę, światło czy pH preparatu. Zdarza się, że kwas askorbinowy powoduje podrażnienia na naskórku ze względu na niskie pH charakterystyczne dla kwasów, dlatego w produktach tego typu stosuje się pochodne witaminy C rozpuszczalne w tłuszczach, np. tetraizopalmitynian askorbylu. Jest on uznawany za najdroższą i najskuteczniejszą pochodną kwasu askorbinowego, która przez wykazywanie wysokiego powinowactwa do warstwy lipidowej skóry, łatwo wnika w głąb skóry. Oprócz rozjaśnienia skóry witamina ta wykazuje również inne właściwości, m.in. stymuluje syntezę kolagenu, dzięki czemu działa przeciwzmarszczkowo, a takżemoże stanowić czynnik łagodzący skutki oparzeń słonecznych, ponieważ wpływa na tworzenie się ciał odpornościowych, wzmacniając w ten sposób możliwości obronne organizmu. Ogromną zaletą witaminy C jest także to, że wykazuje właściwości antyoksydacyjne, ponieważ współtworzy – wraz z rozpuszczanym w tłuszczach tokoferolem (witaminą E) – układ zapobiegający procesom niekontrolowanego utleniania w komórkach.

Dodatkowym atutem w tego typu kosmetykach będzie zawartość  ekstraktów roślinnych, takich jak ekstrakt z ostropestu plamistego czy ekstrakt z kasztanowca zwyczajnego. Należy zwrócić szczególną uwagę na dodatek takich związków jak glikol propylenowy czy glikol butylenowy, które zaliczane są do promotorów przejścia przezskórkowego, powodując zwiększenie przepuszczalności składników aktywnych przez skórę. Zauważyć należy, że związki te budzą sporo kontrowersji, ponieważ pozyskiwane są z ropy naftowej, a poza tym przez swoje zdolności do penetracji skóry mogą wywoływać podrażnienia oraz alergie kontaktowe, przez co kosmetyki z tymi związkami niepolecane są dla osób ze skórą wrażliwą, jak również dzieciom.

O Autorze

Mam na imię Beata. Pochodzę z Ostrowa Wielkopolskiego, ale obecnie mieszkam w Poznaniu. Studiuję Chemię ze specjalnością Chemia kosmetyczna na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu. Moje zainteresowania to muzyka, sport, literatura oraz kosmetyki naturalne. Moją pasją jest odkrywanie nowych kosmetyków, receptur, jak również tworzenie samodzielne tych produktów. W moich tekstach znajdziecie mnie pod pseudonimem bexulka.

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: