czytamyedtykiety.pl żywność

Wege – tu się kroi coś pysznego

Dodano: 13 Czerwca 2016 Przez: Zuzanna Antecka
kategoria: Recenzje
Wege-pyszności!

Nie jestem weganką, ani nawet wegetarianką, ale jestem ogromnym wielbicielem warzyw! Uwielbiam je w niemal każdej formie, zajadam na śniadanie, obiad i kolacje a gdy ktoś pyta mnie, co robić, by być zdrowszym, zawsze radzę: “Zacznij na początek jeść więcej warzyw”. Dlatego ogromnie mnie cieszy, że pojawia się coraz więcej kulinarno-warzywnych publikacji. Jedną z nich jest najnowsza książka kucharska Marioli Streim “Wege – tu się kroi coś pysznego”, którą miałam przyjemność przejrzeć, przeczytać i przetestować! Mariola jest graficzką, ilustratorką i autorką kulinarnego bloga veggieola.blogspot.com, który został uznany za jeden z 10 najlepszych blogów wegańskich w Polsce.

Czy warto wyposażyć swoją kuchenną półkę w tą książkę? Jeżeli tak jak ja kochasz warzywa i szukasz nowych inspiracji kulinarnych, to zdecydowanie tak. Gdy pierwsze raz ją otworzyłam, natrafiłam na przepis na marchewki w sosie orzechowym i już wiedziałam, że się polubimy! Opowiem Wam jednak o tej pozycji po kolei.

przepisy wegetariańskie

Uczta dla oczu i podniebienia

Po pierwsze książka jest pięknie wydana – czytelne przepisy, piękne zdjęcia i ta wspaniała soczyście różowa okładka zdecydowanie zachęca do lektury. W książce znajdziemy przepisy roślinne podzielone na 5 działów:

  • Sałatki
  • Pasty i dipy
  • Zupy
  • Dania główne
  • Ach, jakie to słodkie

Dla mnie, jako nieweganki, bardzo istotne było to, że w przepisach nie ma zbyt dużej ilości nieznanych mi wegańskich produktów. Mleko czy śmietanę roślinną zawsze można zastąpić tradycyjną, tofu serem czy kurczakiem, chociaż ja osobiście zachęcam do wypróbowania również tych roślinnych odpowiedników! To wspaniałe urozmaicenie naszej diety. Propozycje Marioli często łączą smaki w bardzo ciekawy sposób, jak chociażby w sałatce z pomidorów i arbuza czy paście z kolorowej fasoli i gruszki. Jednocześnie (szczególnie w dziale zupy) znajdzie się sporo przepisów dla tradycjonalistów (np. zupa pomidorowa z kapustą czy szybka zupa szpinakowa).

warzywny obiad

Razem z moim synkiem wybraliśmy kilka przepisów do wypróbowania. Na pierwszy ogień poszły placki z cukinii i ryżu. Muszę przyznać, że pewnym wyzwaniem było dla mnie usmażenie ich w całości bez jajka, ale po kilku nieudanych próbach wyszły małe placuszki, które zjedliśmy ze smakiem. Okazało się również, że można je z powodzeniem upiec w foremce do muffinków i zabrać np. do pracy. Absolutnym hitem, tak jak podejrzewałam, stały się natomiast pieczone marchewki (u mnie w wersji z selerem naciowym) z sosem z masła orzechowego. Idealna przekąska i ciekawy pomysł na kolację.

marchewkap pieczona

Teraz zamierzamy wypróbować desery – szczególnie kuszą nas migdałowe praliny z amarantusem! Muszę jednak przyznać, że dział ze słodyczami trochę mnie zawiódł. Liczyłam na zdrowsze wersje słodyczy, bez białej mąki czy tradycyjnego cukru, ale w końcu desery muszą być słodkie i dobrze wiedzieć, że z wody po gotowaniu ciecierzycy można upiec prawdziwe babeczki!

wytrwane muffinki

Najciekawszym dla mnie działem pozostają pasty, które mogą stać się fajnym urozmaiceniem kanapek. Dzięki książce “Wege – tu się kroi coś pysznego” poznałam aż 8 nowych przepisów i mam zamiar testować je po kolei!

Weganizm to inne spojrzenie na nasze przyzwyczajenia

Jak pisze w książce Mariola: “(…) weganizm to nie rezygnacja, lecz inne spojrzenie na nasze przyzwyczajenia”. Zatem nawet, jeśli daleko Ci do porzucenia produktów zwierzęcych, śmiało możesz spróbować wegańskich potraw jako dodatków do innych dań. W krajach anglojęzycznych furorę robi akcja “Meat free monday”, promująca rezygnację z produktów zwierzęcych przez jeden dzień w tygodniu. Możemy w ten sposób oszczędzić pieniądze, wzmocnić nasze zdrowie, poszerzyć horyzonty smakowe i pomóc chronić środowisko. Może i Ty miałbyś ochotę wypróbować taką formę diety wegańskiej? Jeśli tak, na pewno wsparciem może być dla Ciebie książka Marioli Streim. Zawarte w niej przepisy nie są zbyt skomplikowane, produkty do przyrządzenia większości z nich znajdziesz pewnie w osiedlowym sklepie, a połączenia smaków mogą Cię pozytywnie zaskoczyć!

książka kucharska

O Autorze

Jestem dietetykiem, psychologiem, żoną a od niedawna mamą całkiem głodnej Kruszyny. Pracuję jako psychodietetyk i uczę, jak pokochać jedzenie zdrową i rozsądną miłością. Fascynuje mnie żywienie dzieci, ciągle poznaje nowe metody wspierania ich w zostaniu w przyszłości prawdziwymi smakoszami. By uporządkować swoje myśli i podzielić się nimi z innymi założyłam bloga (http://szpinakrobibleee.pl/), na którym poruszam tematy dotyczące żywienia dzieci, psychodietetyki i gotowania.

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: