czytamyedtykiety.pl żywność

Sałatka z tuńczykiem, awokado i papryką

Dodano: 8 Lutego 2018 Przez: Redakcja Czytamy Etykiety
kategoria: Przepisy

O awokado warto pamiętać przez cały rok! Jest owocem zupełnie innym, niż wszystkie – przede wszystkim zamiast cukrów prostych zawiera tłuszcz. I to nie byle jaki! Tłuszcz zawarty w awokado zawiera bardzo korzystny skład kwasów tłuszczowych i należy do najlepszych źródeł tego składnika.


Awokado ponadto zawiera antyoksydanty, które wspierają pracę układu odpornościowego, nerwowego i sprawiają, że wyglądamy młodziej! Najlepsze właściwości posiada awokado – oczywiście – surowe (lub w postaci oleju tłoczonego na zimno). Awokado polecane jest osobom z nadciśnieniem (nie zawiera sodu!), anemią, osobom w okresie rekonwalescencji, z problemami trawiennymi, anemią oraz nowotworami. Jeśli nie macie pomysłu na awokado to zróbcie z niego sałatkę!

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 puszka tuńczyka
  • ¼ papryki
  • 1 łyżeczka papryczki chilli
  • pietruszka
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

1. Pokrój na kawałki awokado i warzywa.
2. Dodaj tuńczyka oraz wszystkie przyprawy.
3. Pomieszaj dokładnie wszystkie składniki.

Smacznego!

O Autorze

Redakcja Czytamy Etykiety

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: