czytamyedtykiety.pl żywność

Panettone

Dodano: 14 Grudnia 2017 Przez: Kamila Kweczke
kategoria: Porównanie produktów

Panettone jest rodzajem włoskiej drożdżowej babki z bakaliami, którą przygotowuje się w okresie świątecznym. Wypiekana jest w kształcie wysokiej kopuły. Można ją upiec samemu albo kupić w sklepie. Przejrzałam sklepowe wypieki i jest całkiem, całkiem.


Przegląd włoskich babek Panettone

  1. Putka – producent nie określił procentowej ilości bakalii ani nie napisał dokładnego składu kandyzowanej skórki pomarańczy i cytryny, ale cały skład zasługuje na wyróżnienie. Przede wszystkim babka nie zawiera emulgatora ani syropu glukozowo-fruktozowego. Ogromny plus za użycie prawdziwego miodu! I kolejna zaleta to brak dodatku składników, które można zaznaczyć na kolor pomarańczowy 🙂 Minus za to, że nie można kupić tej babki na terenie całej Polski.
  2. Favorina – można kupić w Lidlu. Zacznę od zalet: podoba mi się zastosowanie jajek z chowu na wolnym wybiegu, wysoka ilość rodzynek i kandyzowanej skórki pomarańczowej. Jednak minus za zbędne składniki.
  3. Maina – można kupić w Biedronce. Szkoda, że nie znamy dokładnej ilości bakalii, ale jest ich sporo, ponieważ są na początku listy składników. Duży plus za zastosowanie świeżych jaj, masła i mleka (zazwyczaj stosuje się mleko w proszku). Cieszą mnie również naturalne aromaty.
  4. Granducale – można kupić w Tesco. Plus za wysoką ilość bakalii, zastosowanie masła, świeżych jaj.
  5. Denis Foods – można kupić w Tesco. Plus za wysoką ilość bakalii, zastosowanie masła, świeżych jaj.
  6. Auchan – plus za zastosowanie mleka (nie w proszku!), masła i jaj (zamiast mas jajowych czy też jaj w proszku).
  7. Pineta – można kupić w Auchan. Plus za zastosowanie masła, jaj (zamiast mas jajowych czy też jaj w proszku). Nie zawiera kandyzowanej skórki pomarańczowej.
  8. Fornai & Pasticceri – ma najgorszy skład w porównaniu do innych babek. Wynika to ze składu kandyzowanej skórki pomarańczowej.

O Autorze

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: