czytamyedtykiety.pl żywność

Mleczko kokosowe

Dodano: 12 Maja 2017 Przez: Kamila Kweczke
kategoria: Porównanie produktów

Używasz często mleczka kokosowego i nie czytasz jego składu? Błąd! Przekonaj się jak bardzo mogą się między sobą różnić mleczka kokosowe!


Ile kokosa w mleczku kokosowym? Puszka czy kartonik?

Najpierw sprawdź jaką ilość ekstraktu z kokosa/kokosa zawiera produkt. Im więcej, tym lepiej 🙂 Najlepiej jeśli mleczko kokosowe składa się tylko z kokosa i wody. Jeśli znajdziesz taki produkt to go kupuj. Natomiast omijaj te, które zawierają emulgatory, stabilizatory, substancje konserwujące. Taka lista składników nie wróży niczego zdrowego. I jestem pewna, że w smaku też będzie o wiele gorszy. Warto również zastanowić się nad opakowaniem. I tu zaczyna się problem, ponieważ prawie wszystkie mleczka kokosowe sprzedawane są w metalowych puszkach. W naszym zestawieniu tylko jeden produkt został zapakowany w kartonik (ale w sprzedaży jest więcej kartonikowych mleczek). Wybór jest niewielki i Ty decydujesz, co wybierzesz.

Zawartość tłuszczu

Mlekiem kokosowym nazywa się produkty o zawartości tłuszczu od 10 do 20% tłuszczu. Poniżej 10% mamy do czynienia z produktem light, powyżej 20% ze śmietaną. Lepszym wyborem są mleczka o wysokiej ilości tłuszczu. Na bazie takich produktów (16-20% tłuszczu) powstają o wiele lepsze dania niż na bazie tych, co zawierają mniej tłuszczu (10-12%).

Zawartość tłuszczu w przedstawionych na grafice produktach:

  • House of Asia – 12% tłuszczu
  • Blue Dragon – 15%
  • Amaizin – 17% tłuszczu
  • Tesco – 18,1% tłuszczu
  • Thai Coco – 18,2%
  • AROY-D -19% tłuszczu
  • Real Thai – 19% tłuszczu
  • enerBio – 19% tłuszczu

Jak widzisz, jest całkiem nieźle. Jeśli jednak chcesz użyć produktu z niższą zawartością tłuszczu to musisz dodać go więcej do potrawy, żeby smak był bardziej wyczuwalny (zależy na jakim efekcie końcowym Ci zależy).

Po co stabilizatory?

Dzięki stabilizatorom i emulgatorom produkt nie rozdziela się na wodę i śmietanę kokosową. Mleczka kokosowe z tymi substancjami dodatkowymi mają jednolitą konsystencję i są kremowe – dzięki temu może wydawać się, że zawierają więcej tłuszczu. Jednak nie daj się zwieść! W smaku są o wiele gorsze. Dodam jeszcze, że to my – konsumenci jesteśmy sami sobie winni. Wiele osób myślało, że mleczko jest zepsute jeśli jest rozdzielone na wodę i śmietanę. Dlatego producenci zaczęli stosować stabilizatory i emulgatory – dzięki nim produkt wygląda idealnie… Jednak polecam wybór produktów bez żadnych dodatków „E”.

 

 

O Autorze

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: