czytamyedtykiety.pl żywność

Masy makowe

Dodano: 11 Grudnia 2017 Przez: Kamila Kweczke
kategoria: Porównanie produktów

Czasem można pójść na skróty, ale nie w przypadku mas makowych. Ich skład daleki jest do domowego i domyślam się, że również ich smak pozostawia wiele do życzenia.


W składzie sklepowych mas makowych niewiele jest maku i bakalii. Zamiast prawdziwego miodu zawierają sztuczny, który składa się m.in. z syropu glukozowo-fruktozowego. Na liście składników gotowych mas znajduje się sporo zbędnych składników, z resztą wszystko widać na grafice. Uważam, że takie produkty powinny pozostać na sklepowych półkach. Jeśli macie ochotę na pyszny makowiec, a nie jakąś podróbkę to musicie poświęcić więcej czasu na pichcenie. Domowa masa makowa składa się z maku, miodu (prawdziwego!), masła, orzechów i suszonych owoców. Można do niej dodać sok z cytryny albo skórkę z pomarańczy. Rzućcie teraz okiem na skład sklepowej puszki i złapcie się za głowę. Powtórzcie na głos: nigdy nie kupię gotowej masy makowej! I pamiętajcie o tym na zakupach! W tym przypadku nie ma drogi na skróty!

O Autorze

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: