czytamyedtykiety.pl żywność

Czy kwiaty można… jeść?

Dodano: 24 Maja 2018 Przez: Agnieszka Wałęka
kategoria: Produkty, Zdrowie

Mamy dziś dla Was bardzo wiosenny temat – będzie o kwiatach! Kwiaty, które zdobią Wasze ogródki, parapety, poza funkcją umilania oczu, mają jeszcze jedną – myślę, że będziecie mile zaskoczeni, tak jak ja, zanim zaczęłam szukać więcej na ich temat. Wiedzieliście, że niektóre kwiaty można… jeść? I co najlepsze, dodatkowo mogą one wpływać na nasz organizm w bardzo określony, pozytywny sposób. Jesteście ciekawi? 😉


W restauracjach kwiaty dodawane są do wielu potraw, w sklepach z ekologiczną żywnością również można spotkać je coraz częściej. Trzeba jednak być ostrożnym – nie wszystkie kwiaty nadają się do spożycia, a niektóre mogą być nawet trujące. Nie należy próbować roślin, które były pryskane środkami chemicznymi, a także pochodzących z kwiaciarni i z centrów ogrodniczych. Nie warto zbierać kwiatów, które rosną przy drodze, w pobliżu miejsc, gdzie mogą być narażone na spaliny samochodowe, a także na odchody zwierząt. Należy kupować je w sprawdzonych miejscach.

Unikać powinniśmy:

  • azalii
  • chryzantem
  • groszku pachnącego
  • hortensji
  • konwalii
  • oleandra
  • różanecznika

Spożywać możemy:

  • nagietek lekarski
  • bratek ogrodowy
  • mniszek lekarski
  • ogórecznik lekarski
  • nasturcję większą
  • czarny bez
  • różę
  • stokrotki

COŚ WIĘCEJ NA TEMAT KWIATÓW JADALNYCH?

1. Nagietek lekarski. Może być uprawiany zarówno na rabatach, jak i w donicach. Płatki kwiatów nagietka lekarskiego dodaje się do zup, sosów i sałatek. Ponadto wykorzystuje się je do barwienia ryżu, masła i serów – podobnie, jak szafran, ale nagietek jest dużo tańszy. Ma działanie przeciwzapalne i bakteriobójcze, zawiera beta-karoten, flawonoidy i fitosterole. Działa też przeciwzapalne, rozkurczowe, moczopędne i napotne. Jest pomocny w zaburzeniach przewodu pokarmowego i pęcherza, działa także kojąco i leczniczo na uszkodzenia skóry.


2. Bratek ogrodowy. 
Jego kwiaty mają słodko-cierpki smak. Używa się go jako składnik sałatek, zup i dań mięsnych. Wzorem grzybów, kani, można usmażyć je w bułce tartej 🙂 bratki to doskonałe źródło witaminy C i pierwiastków. Szczególnie wartościowa jest dzika odmiana, która wpływa pozytywnie na przemianę materii, wzmacnia także układ krwionośny, działa moczopędne i detoksykująco.


3. Mniszek lekarski. Popularne mlecze, które nigdy nie kojarzyły mi się z czymś jadalnym, tak naprawdę mają miodowy smak i mogą być całkiem dobre 🙂 można je dodawać do sałatek, robić z nich syropy i nalewki. Jest bogaty w witaminy i składniki mineralne. Wino z płatków mniszka jest bogate m.in. w witaminy A, D i E, flawonoidy. Ponadto napar z kwiatów mniszka obniża poziom glukozy we krwi – jest idealny dla diabetyków!

 

4. Ogórecznik lekarski. Kwiaty ogórecznika są idealne do sałatek, jako dodatek do nalewek, deserów, pesto, kanapek, zup, a nawet do kandyzowania lub zamrażania w kostkach lodu. Najlepsze są jego młode, mało owłosione listki. Ogórecznik działamoczopędnie i przeciwzapalniestymuluje przemianę materii, wzmacnia układ nerwowy. Mają też działanie pielęgnujące na skórę, dlatego też dodaje się je jako składnik kosmetyków.

 

5. Nasturcja większa. Kwiaty nasturcji mają lekko pikantny smak, nieco przypomina on zapach rzeżuchy. W tym przypadku wykorzystuje się całą roślinę – liści używa się do surówek zamiast sałaty lub na kanapki. Z nasion robi się kapary, zaś kwiaty ubogacają danie kolorystycznie 🙂

 

6. Czarny bez. Ze słodkich kwiatów czarnego bzu można przygotować świetne domowe wina, nalewki, a nawet ocet i oleje. Popularne ostatnio są dżemy z czarnego bzu! Roślina ta ma rewelacyjne właściwości: działa  wykrztuśnie, moczopędnie, napotnie, wzmacnia odporność, wspomaga układ krążenia i przyśpiesza przemianę materii. Kwiaty czarnego bzu są polecane przy przeziębieniach. Dużo, prawda?

 

7. Róża. Różę wykorzystuje się m.in. do nadzień do pączków, dżemów, nalewek, win i domowych konfitur. Świeże płatki urozmaicą sałatki, galaretki, a nawet dania z owocami morza.

8. Stokrotki. Te popularne, piękne kwiaty idealnie nadają się do różnych potraw – m.in. zup, sałatek. Warto wspomnieć, że stokrotka zawiera spore ilości witaminy C, a także beta-karoten, olejki eteryczne i składniki mineralne.  Ich miętowy aromat może okazać się dobrym dodatkiem do past, omletów i masła ziołowego. Stokrotka działa wykrztuśnie i leczy choroby skóry.

Wiedzieliście, że kwiaty mają aż tyle dobrych właściwości? 🙂

O Autorze

Agnieszka Wałęka - magister inżynier technologii żywności i żywienia człowieka, a także trener personalny i korepetytor prywatny matematyki. Miłośniczka masła orzechowego, wszelkiego rodzaju aktywności fizycznej, zdrowego odżywiania, ciekawostek dietetycznych i "strażniczka" sklepowych etykiet - zawsze wie, co w trawie piszczy i żaden produkt nie ma przed nią tajemnic :) Prowadzi bloga http://www.katsuumi.pl/

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: