czytamyedtykiety.pl żywność
Aplikacja Czytamy Etykiety

Ketchupy po lupą Czytamy Etykiety – jesteśmy bezlitośni w naszych ocenach!

Dodano: 22 Kwietnia 2016 Przez: Kamila Kweczke
kategoria: Porównanie produktów
Zbliża się majówka, która kojarzy się z grillowaniem. Grillujemy zazwyczaj kiełbasę, mięso, warzywa, rybę. Natomiast jako dodatek do nich podaje się przeróżne sosy – najczęściej musztardę i ketchup. I właśnie o tym drugim  sosie będzie ten wpis. I o tym czy ketchup jest zgubny dla sylwetki i dla naszego zdrowia?

Słodko, ale czy zdrowo?

Po raz kolejny przypominam, że ketchupy należą do bardzo słodkich produktów. Mogą one zawierać ponad 30 g cukrów w 100 g produktu. Najsłodsze są ketchupy dla dzieci, np. Pudliszek zawiera 31 g cukrów. Natomiast ulubieniec wielu osób, czyli Fanex Ketchup nr VII zawiera aż 34,7 g cukrów w 100 g! Łyżeczka ketchupu waży 10-20 g, natomiast według producenta jedna porcja to 15 g. Jednak na talerz nakłada się kilka takich łyżeczek. Hmmm, więc zjada się o wiele więcej cukru. Do tego taką kiełbaskę z ketchupem popije się słodkim napojem gazowanym, więc ilość spożytych cukrów będzie jeszcze wyższa. Dlatego warto o tym pamiętać, ponieważ nadmiar tego składnika w diecie może okazać się zgubny nie tylko dla sylwetki, ale także dla zdrowia.

Poniżej znajdziecie te ketchupy, które zawierają najmniejszą ilość cukru – te polecamy!

ketchup

Rozwodniony i przesłodzony koncentrat pomidorowy

Niektóre ketchupy składają się głównie z wody, a nie z pomidorów. I takich produktów lepiej nie kupować. Wyobraźcie sobie – sporo wody, odrobina koncentratu pomidorowego, cukier, zagęstniki, aromaty. Brzmi smacznie? Chyba nie do końca. Smaczniejszy byłby ketchup ze świeżych pomidorów – taki jak można zrobić w domu. Bez tych wszystkich zbędnych składników takich jak skrobia, aromat, masa wody, konserwanty. Dlatego nie kupuj produktów niskiej jakości, czyli rozwodnionych i posłodzonych koncentratów pomidorowych. Po co tracić pieniądze i zdrowie na coś niesmacznego?

Wszędzie te konserwanty

Zwróćcie uwagę na to, że ketchupy tej samej firmy mają różny skład. Chodzi o różne opakowania, czyli o szkło i plastik. Te w szklanych opakowaniach nie zawierają konserwantów, natomiast te w plastikowych opakowaniach – tak. Taką sytuację można zaobserwować w przypadku ketchupów: Kotlin i Włocławek.

włocławek ketchup

To jaki ketchup wybrać?

Najlepiej jest ograniczyć ilość spożywanych ketchupów. A jeśli już kupować to te z najlepsze, czyli z najwyższą ilością pomidorów (na grafice nie został umieszczony ketchup Madero do produkcji, którego zużyto 233 g pomidorów) i bez zbędnych dodatków. Czyli bez konserwantów, zagęstników i całej tony cukru… Nie truj siebie ani swojej rodziny chemicznymi mieszankami, czyli pseudo-ketchupami. Jeśli wybierzesz wysokiej jakości ketchup i nie będziesz go jeść w ogromnych ilościach to nie wpłynie on negatywnie na Twoje zdrowie ani sylwetkę.

Dlatego zacznij zmieniać swoje nawyki żywieniowe i cieszyć się lepszym zdrowiem!  

ketchup zgubny dla sylwetki (2)

O Autorze

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: