czytamyedtykiety.pl żywność

Kasza jaglana z cynamonem

Dodano: 6 Września 2017 Przez: Redakcja Czytamy Etykiety
kategoria: Przepisy

Kasza jaglana to prawdziwa bomba witaminowa i nie tylko witaminowa! Zawiera m.in. cenną krzemionkę mającą zbawienny wpływ na stawy oraz włosy, skórę, paznokcie.


Ponadto kasza jaglana:

  • nie zawiera glutenu – jest więc doskonała dla osób na diecie bezglutenowej,
  • posiada więcej soli mineralnych niż pszenica, jęczmień i żyto,
  • zawiera: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, miedź, mangan, selen,
  • wyróżnia się wysoką zawartością witamin z grupy B: B1, (tiaminy), B2 (ryboflawiny) i B6 (pirydoksyny),
  • zawiera dużo białka, mało skrobi, jest lekkostrawna i nie powoduje wzdęć,
  • zawiera lecytynę, która poprawia pamięć i koncentrację, usprawnia funkcje układu nerwowego, reguluje poziom cholesterolu we krwi i chroni ściany żołądka,
  • zawiera bardzo rzadko występującą w produktach spożywczych krzemionkę, mającą zbawienny wpływ na stawy oraz włosy, skórę, paznokcie
  • zawarte w kaszy jaglanej antyoksydanty, czyli substancje wychwytujące i neutralizujące wolne rodniki, zapobiegają powstaniu nowotworów,
  • jest cennym składnikiem diety przy infekcjach górnych dróg oddechowych, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, jest korzystna dla osób cierpiących na zapalenie zatok (więcej na temat kaszy jaglanej tutaj – klik).

Kaszę jaglaną można przyrządzić na słodko i na słono. Można ją dodawać do koktajli, zupy, zrobić z niej budyń, sałatkę albo kaszotto. Możliwości jest naprawdę wiele, a ogranicza nas tylko wyobraźnia.

Większość dzieci nie lubi kasz, ale podana na słodko z cynamonem, jabłkiem i suszonymi owocami może okazać się dla nich dużo bardziej atrakcyjna.

Kasza jaglana na słodko

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 1 i 1/2 szklanki wody,
  • rodzynki/żurawina/suszone morele,
  • orzechy włoskie (opcjonalnie),
  • pół pokrojonego w kostkę jabłka,
  • szczypta cynamonu,
  • można też dodać szczyptę imbiru i kardamonu

Sposób przygotowania:

Kaszę jaglaną ugotuj z rodzynkami. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy, a do lekko ostudzonej – pokrojone jabłko. Wszystkie składniki wymieszaj.

O Autorze

Redakcja Czytamy Etykiety

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: