Zaloguj przez Facebooka
czytamyedtykiety.pl żywność

Ciastka zbożowe

Dodano: 5 Września 2017 Przez: Kamila Kweczke
kategoria: Porównanie produktów

Ciastka zbożowe uważane są za zdrowszą wersję zwykłych ciasteczek. Może tak być, ale musicie uważnie przeczytać listę składników. Dlatego przygotowałam dla Was małą ściągę, z której dowiecie się jak wybrać ciasteczka zbożowe wysokiej jakości 🙂


Zwróć uwagę na ilość pełnoziarnistych zbóż

Na początku sprawdź ilość pełnoziarnistych zbóż. Często zbożowe ciasteczka składają się głównie z mąki pszennej, a powinno być jej jak najmniej albo wcale. Uważajcie, bo niektóre ciasteczka składają się tylko i wyłącznie ze zwykłych mąk. Takich unikajcie, bo nie są tak wartościowe jak te zawierające pełne ziarno. Zasada brzmi – im więcej pełnoziarnistych zbóż tym lepiej. Dlaczego jest to tak istotne?

Spożywanie pełnoziarnistych produktów zbożowych korzystnie wpływa na zdrowie. Dostarczają one wielu składników odżywczych oraz błonnika, który korzystnie wpływa na perystaltykę jelit. Ponadto błonnik ogranicza wchłanianie tłuszczu z pożywienia i zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi. Dlatego spożywanie produktów zbożowych może pomóc w kontrolowaniu masy ciała.

Produkty zbożowe są również źródłem witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego istotnego dla kobiet w ciąży), które mają istotne znaczenie dla prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Pełne ziarno to również składniki mineralne (m.in. żelazo, magnez, selen, cynk). Magnez wykorzystywany jest do budowy kości i wyzwalania energii z mięśni. Selen chroni komórki przed uszkodzeniami ze strony wolnych rodników. Ma również duże znaczenie dla zdrowia układu immunologicznego. Z kolei cynk wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, stan kości i skóry.

Zwróć uwagę na ilość cukrów

Polecam zwracać uwagę na ilość cukrów w ciastkach i sprawdzać, czym zostały posłodzone. Unikajcie tych z syropem fruktozowym, syropem fruktozowo-glukozowym, fruktozą, cukrem inwertowanym. Dodam jeszcze, że odrobinę lepszy od zwykłego cukru jest cukier nierafinowany. W sprzedaży są ciastka zbożowe, które nie zawierają dodatku cukru. Mam na myśli Ciastka zbożowe z morelą Sante. Zawierają one owoce suszone, które nadają im słodyczy. W końcu można kupić ciastka bez dodatku cukru i słodzików! Ogromne brawa dla producenta!

Wzbogacanie w witaminy i składniki mineralne

Na grafice, na zielono zostały zaznaczone substancje wzbogacające. I tutaj muszę napisać, że nie jest to wyznacznik wysokiej jakości produktu. Lepiej przyswajalne są witaminy i składniki mineralne z naturalnych źródeł. Dlatego bardziej istotne jest to ile pełnoziarnistych zbóż zawierają ciastka niż to czy zostały wzbogacone w witaminy czy też składniki mineralne.

Inne składniki

Unikajcie produktów z dodatkiem oleju palmowego i margaryny. Starajcie się wybierać ciastka z innymi olejami albo z masłem (świetnym rozwiązaniem jest masło klarowane). Zwracajcie również uwagę na inne składniki ciastek, które korzystnie mogą wpłynąć na zdrowie. Są to różne ziarna (np. słonecznika, dyni, siemię lniane), orzechy, owoce suszone, a także inulina, błonnik.

ciasteczka bez cukru

Kryteria oceny

Pozytywna – otrzymały ją tylko trzy produkty, które nie zawierają żadnych zbędnych składników:

    • Znaleźliśmy tylko jedne ciastka bez dodatku cukrów – są to Ciastka zbożowe z morelą Sante. Zostały „posłodzone” owocami. Ponadto są naturalnym źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych (fosforu, cynku i manganu).
    • Drugą ciekawą propozycją tego producenta są Ciastka z masłem klarowanym ghee. Dużą zaletą tych ciastek jest dodatek masła klarowanego i wysoka zawartość beta-glukanów pozytywnie wpływających na nasze zdrowie – obniżają poziom cholesterolu we krwi. Jako, że zawierają pełnoziarniste zboża to również są źródłem witamin (tiaminy i kwasu foliowego) i składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu, żelaza, cynku).
    • Na uwagę zasługują także ciastka enerBio, które nie zawierają dodatku mąki pszennej ani żadnych innych zbędnych dodatków. Te trzy propozycje godne są Waszej uwagi i naprawdę je polecam. Moim numerem jeden są Ciastka zbożowe z morelą, które zasługują na główne wyróżnienie. To jak dla mnie odkrycie roku.

Neutralna – otrzymały ciastka ze zbędnymi składnikami, czyli większość dostępnych produktów w sprzedaży.

Negatywna – otrzymały ją najbardziej znane (reklamowane) ciastka zbożowe, czyli belVita. Zawierają one dodatek cukrów, w tym syropu fruktozowo-glukozowego, a także oleju palmowego. Ich skład uznałam za najgorszy. Zdecydowanie nie warto wydawać na nie ani grosza.

O Autorze

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: