czytamyedtykiety.pl żywność

Cały ten cukier – recenzja książki

Dodano: 22 Maja 2016 Przez: Kamila Kweczke
kategoria: Recenzje
Moim zdaniem książka „Cały ten cukier” jest lekturą obowiązkową każdego konsumenta. Przy okazji, polecam Ci również moją ulubioną pozycję Cukier, sól, tłuszcz. Jak uzależniają nas koncerny spożywcze Michaela Mossa.

Cały ten cukier

Autorem książki jest Damon Gameau. Nie jest on ekspertem w dziedzinie żywienia, dlatego nie musicie się martwić o tajemniczo brzmiące terminy i nudny słowotok. Z tego względu nie jest to pozycja dla specjalistów, a dla przeciętnego konsumenta. Zadaniem książki jest zwrócenie uwagi na to jak można sobie wyrządzić krzywdę, często nieświadomie. Polecam ją zwłaszcza osobom, które myślą, że się zdrowo odżywiają i na śniadanie spożywają słodkie płatki, zamiast popularnych batonów – batoniki zbożowe, zamiast napojów – litry soków. Wydawałoby się, że batonik zbożowy będzie lepszym zamiennikiem Marsa, ale możesz być w błędzie. A co jest nie tak z sokiem? Nic, pod warunkiem, że nie wypijasz go zbyt wiele każdego dnia. Wszystkie wyżej wymienione i niby zdrowe produkty łączy jedno – cukier!

stłuszczenie wątroby

Książka jest podzielona na cztery działy:

  • w pierwszej części dowiecie się jak przebiegał eksperyment, jak się czuł na poszczególnych etapach nasz bohater i poznacie wiele ciekawych cukrowych historii,
  • w drugiej części poznacie bliżej takie pojęcia jak: insulina, stłuszczenie wątroby, a także dowiecie się m. in. dlaczego fruktoza nie jest taka dobra jak wiele osób myśli,
  • w trzeciej części dowiecie się jak czytać etykiety, jak producenci sprytnie ukrywają cukier i usypiają naszą czujność,
  • czwarta część to przepisy, czyli inspiracja dla zagubionych.

Według mnie największą zaletą książki są grafiki. Dawno nie widziałam tak dobrze zilustrowanej książki. Dzięki takim grafikom lepiej można zrozumieć treść książki, łatwiej przyswoić i zapamiętać informacje. Takie ilustracje są również świetne, żeby wytłumaczyć najmłodszym niektóre kwestie związane z żywieniem. Powinny o tym pamiętać osoby, które prowadzą warsztaty żywieniowe dla dzieci.

sok jabłkowy

Cukier naszym wrogiem?

Najważniejsze jest, żeby nie popadać w żadne skrajności i po prostu nie spożywać zbyt wysokiej ilości żywności przetworzonej. Co mam na myśli pisząc żywność przetworzona? Większość produktów dostępnych w supermarketach… Tak się składa, że zazwyczaj obfitują one nie tylko w cukier, ale również w tłuszcz i sól. I to właśnie połączenie cukru z tłuszczem jest zgubne. Jesteśmy w stanie zjeść więcej, jeśli cukier i tłuszcz są połączone (świetny przykład to ciasta). Dlatego musisz być czujny/-a i wystrzegać się nie tylko sklepowych słodyczy, ale także jogurtów smakowych, napojów, batoników zbożowych (nie mam na myśli tych wysokiej jakości), słodzonych płatków śniadaniowych. Pamiętaj również, żeby nie przesadzać z ilością soków owocowych oraz suszonych owoców. Umiar i zdrowy rozsądek!

cukier fruktozaUważam, że „Cały ten cukier” może zmienić dotychczasowe podejście do cukru wielu osób. Mam nadzieję, że otworzy oczy konsumentom, którzy uważają, że wszyscy przesadzają i nie mają racji z oczernianiem cukru. Na początek polecam im lekturę książki, a potem mały eksperyment pt. odstawienie cukru. Po jakimś czasie sami się przekonają, że życie bez cukru może być piękne i słodkie.

O Autorze

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: