czytamyedtykiety.pl żywność

Budyń jaglany

Dodano: 13 Grudnia 2017 Przez: Redakcja Czytamy Etykiety
kategoria: Przepisy

Kasza jaglana to prawdziwa królowa kasz! Nie dość, że zdrowa to jeszcze pasuje do wielu dań. Można ją przygotować na słono i na słodko. Dziś przedstawiamy słodką wersję kaszy jaglanej, ale bez dodatku cukru!


Jedzmy często kaszę jaglaną, zwłaszcza podczas choroby. Ma właściwości antywirusowe, jest dobrym lekarstwem na katar. Ponadto ma zbawienny wpływ na włosy, skórę i paznokcie. Spożywanie jagły korzystnie wpływa na pamięć i koncentrację, dlatego warto ją jeść podczas egzaminów.

Składniki

  • 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka (krowiego lub roślinnego, np. kokosowego lub migdałowego)
  • 1/2 banana
  • opcjonalnie masło orzechowe

Przygotowanie

  • Kaszę jaglaną dokładnie opłukaj na sicie w ciepłej wodzie, następnie włóż do rondelka i zalej połową szklanki mleka i 1/4 szklanki wody. Gotuj na minimalnym ogniu pod przykryciem do całkowitego wchłonięcia płynu i miękkości kaszy, ok. 15 minut.
  • Miękką kaszę włóż do pojemnika blendera, dodaj resztę mleka (1/2 szklanki), 1/2 obranego banana i opcjonalnie masło orzechowe. Zmiksuj na idealnie gładki mus (minimum 2 minuty miksowania).

O Autorze

Redakcja Czytamy Etykiety

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: