czytamyedtykiety.pl żywność

Brioszka drożdżowa

Dodano: 9 Sierpnia 2017 Przez: Redakcja Czytamy Etykiety
kategoria: Przepisy

Uwielbiamy klasyki takie jak ciasto drożdżowe 🙂 W prostocie tkwi siła! Dlatego postanowiliśmy przygotować dla Was odrywane drożdżowe bułeczki, które można zrobić na śniadanie albo na deser.


W wakacje mamy więcej czasu i energii – przecież dzień jest taki długi! Dlatego dobrym pomysłem jest zabawa w cukiernika. Nie ma to jak zapach świeżego ciasta o poranku! Na dodatek nasza brioszka nie zawierają prawie w ogóle dodatku cukru, więc można je zjeść np. z owocami, miodem, świeżą konfiturą (można podsmażyć sezonowe owoce).

Brioszka drożdżowa

Składniki:

  • 100 ml mleka
  • 1/2 kostki drożdży
  • 2 łyżeczki cukru
  • 400 g mąki
  • 2 jajka
  • 150 g masła
  • łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Do mleka dodaj drożdże z cukrem, odstaw na 15 min. Następnie dodaj mąkę i resztę składników i odstaw na kolejne 30 min.
  2. Kiedy ciasto wyrośnie, sformuj kuleczki i wsadź do formy i odstaw do wyrośnięcia.
  3. Piecz 15 min w 200 stopniach.

O Autorze

Redakcja Czytamy Etykiety

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: