BLOG
Wybierz kategorię
Czy opłaca się kupować pomidorowe przetwory?

Wszyscy wiemy, że najlepsze są domowe przetwory. Jednak wiele osób ich nie robi, bo nie ma czasu ani chęci. Z tego względu źródłem przetworów są dla nich sklepy. Często bywa tak, że sklepowe przetwory pozostawiają wiele do życzenia. Kupienie np. marmolady dobrej jakości nie jest […]


Dodano: 7 Kwietnia 2015 Przez: Kamila Kweczke
Jakie jajko do koszyka?

Zbliża się Wielkanoc, czyli czas kiedy jajko króluje na polskich stołach. Jeśli do tej pory nie zwracałaś/-eś uwagi na to jakie jajko kupujesz to pora na zmiany! Przedstawiona powyżej infografika (pochodzi ze strony http://www.naukawpolsce.pap.pl/) wyjaśnia co oznacza kod na jajku. Najważniejsza dla Ciebie powinna być pierwsza cyfra, […]


Dodano: 31 Marca 2015 Przez: Kamila Kweczke
WYNIKI KONKURSU „Podaj przepis na proste danie z pomidorów. 10 minut bez chemii”

Razem z naszym Partnerem Cirio przygotowaliśmy dla Was konkurs. Zadanie jest proste. Podaj przepis na Twoje ulubione i szybkie danie z pomidorów. Mile widziane są zdjęcia gotowych potraw. Przepis należy wysłać pod adres: kontakt@czytamyetykiety.pl Do wygrania jest 5 zestawów, w skład których wchodzą: Przecier Passata […]


Dodano: 30 Marca 2015 Przez: Kamila Kweczke
Pomysł na weekendowe obiady

Nie masz pomysłu na obiad? Jeśli masz w spiżarce pomidory albo pomidorowe przetwory to jesteś uratowany! Mając pod ręką pomidory możesz zrobić mnóstwo dań, poczynając od zupy pomidorowej, a kończąc na przeróżnych sosach pomidorowych z makaronem. Również dobrze komponują się z daniami jednogarnkowymi i z pizzą. Podsumowując, […]


Dodano: 27 Marca 2015 Przez: Kamila Kweczke
Cukier niejedno ma imię

Starasz się ograniczyć spożycie cukru? To musisz pamiętać, że cukry ukrywają się pod różnymi „imionami”. Na etykiecie produktu spożywczego możesz się spotkać z następującymi nazwami cukrów: sacharoza – nazywamy ją cukrem. Jest to dwucukier, który składa się z dwóch cząsteczek cukrów prostych: glukozy i fruktozy, cukier […]


Dodano: 25 Marca 2015 Przez: Kamila Kweczke
Pomidorowe sosy i przeciery podstawą zdrowej diety

Tajemniczy likopen Pomidory i przetwory pomidorowe swoją czerwoną barwę zawdzięczają likopenowi, który pełni rolę przeciwutleniacza. Likopen jest dodatkiem do żywności o symbolu E 160d, jest barwnikiem stosowanym w celu poprawy wyglądu danego produktu. Jego ADI (dopuszczalne dzienne pobranie) nie jest ustalone, gdyż jest to substancja uważana […]


Dodano: 21 Marca 2015 Przez: Kamila Kweczke

Baza składników Poznaj bazę składników