czytamyedtykiety.pl żywność

Białe kiełbasy

Dodano: 22 Marca 2018 Przez: Kamila Kweczke
kategoria: Porównanie produktów

Białe kiełbasy najczęściej dodaje się do barszczu białego albo żurku. Zbliża się Wielkanoc, dlatego postanowiłam sprawdzić z czego składają się sklepowe białe kiełbasy.


Skład idealny białej kiełbasy to mięso i przyprawy. Na szczęście udało mi się taką znaleźć! I okazało się, że wyprodukował ją znany producent, czyli Sokołów. Brawa! Pozostałe produkty zawierały zbędne składniki, czyli sztuczne aromaty, stabilizatory, wzmacniacze smaku, konserwant.

Komentarze do poszczególnych produktów:

  • Sokołów Naturrino – świetny skład, nie mam do czego się doczepić, ja znalazłam ją w Biedronce. Polecam!
  • Kraina Wędlin Kiełbaski białe – plus za wysoką ilość mięsa, ale minus za stabilizatory. Jakbym nie znalazła innej kiełbasy z lepszym składem to ewentualnie mogłabym tej spróbować.
  • Krakus – dość wysoka ilość mięsa, ale kiełbasa zawiera wodę i zapychacz, czyli błonnik (może i jest to pozytywny składnik, ale czy powinien znaleźć się w kiełbasie?). Nie jestem zachwycona.
  • Kraina Wędlin Kiełbasa biała – dość wysoka ilość mięsa, ale kiełbasa zawiera wodę i zapychacz, czyli błonnik (może i jest to pozytywny składnik, ale czy powinien znaleźć się w kiełbasie?). Nie jestem zachwycona – lepszy skład mają Kiełbaski białe.
  • Pikok – dość wysoka ilość mięsa, ale kiełbasa zawiera wodę i zapychacz, czyli izolat białka sojowego. Nie jestem zachwycona.
  • Madej Wróbel – jak na tak znaną markę to nie jest dobrze. Ilość mięsa jest dość wysoka, ale pozostałe składniki pozostawiają wiele do życzenia. Ocena pomiędzy neutralną a negatywną. I co najgorsze to cena tej kiełbasy jest bardzo wysoka!!!
  • Tesco – przeciętna ilość mięsa i niczym nie wyróżniający się skład. Ocena negatywna, bo ilość mięsa jest niższa niż 85%.
  • Morliny – zdecydowane nie dla tego produktu! Mało mięsa, dużo dodatków do żywności mogących mieć niekorzystny wpływ na zdrowie. Omijajcie ten produkt szerokim łukiem!

Żadnej z tych kiełbas nie próbowałam, dlatego nie wiem jak wypadają pod względem smakowym. Warto również próbować kiełbas białych z małych sklepów mięsnych. A Wy gdzie kupujecie wędliny?

O Autorze

Jestem absolwentką Wydziału Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie ze specjalizacją Żywienie Człowieka z Dietetyką. Na co dzień czytam dla Was etykiety, a w wolnej chwili stawiam na kryminały :) Gdy tylko mam czas uciekam w góry, gdzie "ładuję swoje baterie".

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: