czytamyedtykiety.pl żywność
Aplikacja Czytamy Etykiety

10 powodów, dla których warto jeść czarnuszkę

Dodano: 6 Stycznia 2017 Przez: Paulina Lenart
kategoria: Porady, Produkty

Czarnuszka siewna (Nigella sativa) zwana także czarnym kuminem to roślina, której nasiona znalazły zastosowanie nie tylko w kosmetyce, ale także w kuchni oraz w lecznictwie. Nasiona czarnuszki wykazują wszechstronne działanie prozdrowotne, począwszy od przeciwzapalnego, przez przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe, przeciwbakteryjne, a skończywszy na  działaniu antyoksydacyjnym.


Dlaczego warto jeść czarnuszkę?

Znalazła zastosowanie w leczeniu górnych dróg oddechowych, a także w leczeniu chorób autoimmunologicznych (np. reumatyzm, alergie). Ponadto, nasiona czarnuszki zawierają od 30 do 50% oleju tłustego, w skład którego wchodzą nienasycone kwasy tłuszczowe: linolowy, oleinowy, α-linolenowy oraz w dużo mniejszym stopniu rzadko spotykany eikozadienowy. Jest skarbnicą witamin (A, E, witamin z grupy B) oraz składników mineralnych (cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas).

O dobroczynnych właściwościach czarnuszki można pisać bez końca, zatem poniżej przedstawię 10 powodów, dla których powinniśmy wprowadzić czarnuszkę do Naszego codziennego jadłospisu.

  1. Działanie antybakteryjne, antywirusowe, antygrzybiczne – olejek lotny, wyciąg eterowy z nasion, a także tymohydrochinon skutecznie hamują wzrost bakterii patogennych w organizmie, a także wzrost drobnoustrojów pasożytujących w jelitach. Jest skuteczna w leczeniu zimowych infekcji, przeziębień czy grypy.
  2. Wspomaga leczenie chorób układu oddechowego – skuteczne w leczeniu astmy okazuję się stosowanie oleju z czarnuszki, regularne stosowanie oleju poprawia wydolność płuc oraz łagodzi objawy związane z astmą – m.in. świszczący oddech.
  3. Działanie przeciwnowotworowe – te niepozorne ziarenka zawierają wysoko antyoksydacyjny i przeciwzapalny tymochinon, dzięki któremu wzrasta działanie przeciwnowotworowe czarnuszki (badania w szczególności wskazują na pozytywne działanie czarnuszki na raka trzustki i jelita grubego).
  4. Wzmacnia układ odporności – warto sięgnąć po czarnuszkę, zwłaszcza teraz w okresie jesienno – zimowym, szeroka gama zawartych związków w czarnych nasionkach wzmacnia odporność poprzez wzrost makrofagów w organizmie – komórek, które stoją na straży i niszczą patogeny w naszym organizmie.
  5. Wspomaga leczenie nadciśnienia tętniczego – obniża ciśnienie krwi, a także zmniejsza ryzyko powstania zakrzepów, obniża poziom homocysteiny, a tym samym zapobiega rozwojowi miażdżycy.
  6. Działanie przeciwwrzodowe – zawarte w czarnuszce wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz tymochinon są odpowiedzialne za wzrost ilości mucyny w błonie śluzowej żołądka, ta z kolei wykazuję działanie ochronne przed działaniem enzymów trawiennych. Dodatkowo, wykazuję skuteczność w leczeniu Helicobacter pylori.
  7. Wspomaga leczenie zmian skórnych – olej z czarnuszki ma zastosowanie w leczeniu trądziku, łuszczycy, przy atopowym zapaleniu skóry czy grzybicy skóry.
  8. Wzmacnia kości – spożywanie czarnuszki siewnej zwiększa gęstość mineralną kości, hamując rozwój osteoporozy.
  9. Wspomaga problemy z włosami – hamuje wypadanie włosów, pobudza wzrost nowych włosów, przeciwdziała łysieniu i jest skuteczna w walce z łupieżem.
  10. Prozdrowotna przyprawa – można ją stosować do pieczenia chleba, ciast, mięs, przetworów warzywnych, zup, sałatek, posypywać kanapki. U osób wrażliwych może być stosowana zamiast pieprzu, ze względu na delikatniejszy smak i nie podrażnianie błony śluzowej żołądka. W odróżnieniu do pieprzu nie jest przyprawą zakwaszającą.

dlaczego warto jeść czarnuszkę

Jak stosować czarnuszkę?

Czarnuszkę można stosować na wiele sposobów, można jej używać zarówno zewnętrznie w postaci ziarenek lub wewnętrznie stosując olej tłoczony na zimno z czarnuszki.

  • napar – nasiona czarnuszki parzymy jak herbatę, zalewamy wrzątkiem 1 łyżkę zmielonych nasion, parzymy przez około 20 minut i następnie odcedzamy. Taki napar możemy zarówno wypić jak i użyć jako wcierkę np. do włosów, możemy również przemyć nim zmienioną chorobowo skórę. Pijemy ½ szklanki naparu – 2-3 razy dziennie.
  • olej – najlepszy tłoczony na zimno, możemy stosować go zarówno zewnętrznie np. na poparzoną skórę, na źle gojące się rany, ale także wewnętrznie (dorośli: 1 łyżeczka – 2-3 razy dziennie, dzieci: ½ łyżeczki), po otwarciu oleju, przechowujemy go w lodówce.

Czarnuszka a kobiety w ciąży i karmiące

Nie ma żadnych przeciwwskazań do stosowania czarnuszki w ciąży, aczkolwiek nie należy podawać nasionek dzieciom przed ukończeniem 1. roku życia.

Podsumowanie

Takie małe ziarenka, a tyle dobroci. Warto je wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu, ze względu na tak wszechstronne zastosowanie. Nie dość, że jest smaczna, to i pomoże w walce z wieloma schorzeniami, złagodzi objawy, ale nie wyleczy – o tym też należy pamiętać. Na swoje zdrowie pracujemy latami, ale jeśli możemy coś zmienić w stylu życia, to spójrzmy na swój jadłospis i zmieńmy go na lepsze.

 

O Autorze

Założycielka Poradni Dietetycznej „Szczypiorek” w Łodzi, absolwentka Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, z wykształcenia dietetyk, prywatnie pasjonatka zdrowego stylu życia, mol książkowy i miłośniczka wszelkich podróży. Niepoprawna optymistka dążąca do celu, motywuje ludzi do zmiany stylu życia oraz do zmiany nawyków żywieniowych. Wszystko po to, aby czuć się lepiej i zdrowiej z samym sobą. Prowadzi strony: http://www.poradniaszczypiorek.pl oraz https://www.facebook.com/poradniaszczypiorek/

KOMENTARZE
X

Wyszukaj swój produkt: